Svet 15.4.2018 5:30

Na Dunaju opera pod zvezdami s slovensko mezzosopranistko Moniko Bohinec

Dunaj, 15. aprila - Dunajska državna opera v aprilu, maju, juniju in septembru tradicionalno prenaša izbrane operne in baletne predstave na velikem platnu pred stavbo. V operi pod zvezdami bodo lahko obiskovalci brezplačno prisluhnili tudi Wagnerjevim in Verdijevim operam, v katerih nastopa slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec. Danes bo na sporedu Somrak bogov.

Dunajska državna opera na trgu Herbert von Karajan v omenjenih mesecih ponuja brezplačne operne in baletne užitke na prostem tudi za tiste, ki si vstopnic ne morejo privoščiti. Na 50 kvadratnih metrov velikem LED-zaslonu pred zgradbo predvajajo izbrane predstave z nemškimi podnapisi. V studiu opere s pomočjo petih daljinsko vodenih kamer sestavijo sliko, ki jo v živo predvajajo na zaslonu.

Obiskovalci opere pod zvezdami lahko v sproščenem vzdušju uživajo ob predstavah na glasbo slavnih skladateljev, kot so Giuseppe Verdi, Richard Wagner, Giacomo Puccini, Richard Strauss in Gioachino Rossini, ali v baletnih predstavah, denimo koreografa Rudolfa Nurejeva. V treh Wagnerjevih in eni Verdijevi operi nastopa tudi slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec, ki je že od leta 2011 kot solistka zaposlena v Dunajski državni operi, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm-PR.

"Zamisel o predvajanju opernih predstav v živo se mi zdi čudovita, sploh zato, ker so skoraj vse predstave razprodane in včasih res ni enostavno priti do vstopnic. Večkrat tudi sama na kratko postojim v množici gledalcev in si s prijatelji ogledam kakšen odlomek. Brezplačne predstave pod zvezdami so vsak večer in ob vsakem vremenu zelo dobro obiskane, vzdušje pa je prijetno in sproščeno. Mislim, da na takšen način tovrstno kulturo še bolj približamo vsem ljubiteljem opere in baleta, pa tudi tistim, ki bodo to še postali," je povedala Monika Bohinec.