Svet 17.4.2018 6:00

V Rimu na ogled risbe Federica Fellinija

Rim, 17. aprila - V rimski Galeriji Ars Perpetua bodo od 21. aprila prvič na ogled risbe, ki jih je italijanski filmski režiser Federico Fellini poklonil svojemu maskerju Rinu Carboniju. Postavitev Fantastiche visioni (Fantastične vizije) bo vključevala 41 risb, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Fellini, rojen leta 1920 v Riminiju, se je v svoji karieri sprva posvečal risanju. Med drugim je kot avtor humornih vinjet sodeloval z italijanskim satiričnim časnikom Marc'Aurelio.

S filmom se je prvič srečal, ko se je leta 1946 skupaj s še petimi avtorji podpisal pod scenarij filma Roberta Rossellinija Paisa. Debitiral je leta 1950 s filmom Varietejske luči, že leta 1953 pa je bil za film Postopači nagrajen na beneškem filmskem festivalu.

V zgodnejših delih je zaznati socialno kritičnost neorealizma, pozneje pa je v filme vključeval osebno perspektivo, polno avtobiografskih in psihoanalitičnih vložkov, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico. Med njegovimi najbolj znanimi filmi so Sladko življenje, Osem in pol ter Amarcord.

Ko so Fellinija vprašali, zakaj riše like iz svojih filmov, je po pisanju Anse odgovoril, da je to zanj način, kako se soočiti s filmom iz oči v oči in spoznati njegovo naravo. Zbirko doslej nerazstavljenih 41 risb je umetnik zapustil svojemu maskerju Rinu Carboniju, ta pa svojemu sinu Adrianu.

Režiser je sicer prejel vrsto priznanj. Poleg nagrad na festivalih v Cannesu in Benetkah tudi štiri oskarje za tujejezični film ter nekaj mesecev pred smrtjo leta 1993 še oskarja za življenjsko delo.