Slovenija 17.4.2018 5:30

V milanski palači Citterio bo vrata odprla Brera Modern

Milano, 17. aprila - Milanska palača Citterio bo po štirih desetletjih prizadevanj postala del Umetnostne galerije Brera, namenjen predstavljanju moderne in sodobne umetnosti. Uradna primopredaja popolnoma prenovljenih prostorov naj bi bila junija, odprtje pa načrtujejo približno leto in pol zatem.

Potem bo, kot je med predstavitvijo restavrirane palače povedal vodja muzejske službe na ministrstvu za kulturo dežele Lombardija Marco Minoja, Brera Modern pripravljena, da vanjo umestijo dela 20. stoletja iz zbirke galerije in umetnine, kot je denimo delo Carla Carre z naslovom Alegorija dela, ki jo je ministrstvo za galeriji pridobilo lani.

"Če bo po vseh potrebnih pregledih primopredaja opravljena junija, bomo lahko galerijo odprli v približno letu in pol. Ker o tem, da bi jo odprli poleti, ne razmišljamo, je bolj verjetno, da jo bomo odprli jeseni 2019," njegove besede povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

A preden bodo palačo Citterio spremenili v muzej, jih po njegovih besedah čaka še veliko dela. Sedaj se bodo morali osredotočiti na razstavne prostore in ugotoviti, ali so sploh ustrezni za razstavljanje del tako velikega formata, kot je denimo slika Množica, ki jo je ustvaril Giuseppe Pellizza da Volpedo (1868-1907), ki ima mere 255 x 438 centimetrov, pa tudi, ali so depojski prostori zadostni.

Palača, ki stoji v bližini akademije, je bila popolnoma restavrirana, tako njen historični kot tudi novejši del, zgrajen v 70. letih minulega stoletja. Prenova je trajala približno tri leta in je bila del projekta Grande Brera.

Po besedah Ilarie Borletti Buitoni z ministrstva bi težko rekli, da je trajala kratek čas. "Vendar pa danes vidimo, da se je pot, na katero smo stopili leta 1972, končala srečno. Palača je pomemben korak proti Grande Brera," je dodala.