Svet 20.4.2018 5:00

Muzej Prado se posveča italijanskim renesančnim slikam na kamnu

Madrid, 20. aprila - V Muzeju Prado v Madridu je do 5. avgusta na ogled razstava z naslovom In lapide depictum - italijansko slikarstvo na kamnu 1530-1555. Po njihovih navedbah gre za izjemno razstavo, tako zaradi narave materiala, kot tudi dejstva, da so tovrstna dela le redko na ogled javnosti.

Španija, Madrid. Muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Postavitev združuje devet slik na enobarvnem kamnu, skrilavcu in belem marmorju, italijanskih umetnikov, kot so Sebastiano del Piombo, Tizian, Daniele de Volterra in Leandro Bassano. Razstavljena dela razkrivajo spremembe v tehniki v zgodnjih desetletjih 16. stoletja. V njih se obenem odražajo renesančni estetski in filozofski koncepti takratnega časa, piše na spletni strani muzeja.

Kontekst umetninam, ki izhajajo iz muzejske zbirke in Neaplja, dajejo dela iz klasične rimske zgodovine in vzorci naravnega kamna. Pripovedujejo namreč, kakšen je bil odnos klasičnega slikarstva in novega pristopa slikanja na kamnu ter kakšna je pri tem vloga prirodoslovja, geologije in arheologije.

Medtem ko je bilo že nekaj splošnih razstav o temi, se glavni španski narodni muzej umetnosti tega loteva globlje. Nastanek razstave je tako prvič plod študije teorij, ki so pravzaprav spodbudile k razstavi, ter raziskovanja izvora tehnike, odnosa do klasičnega sveta in slikovnih postopkov, ki so jih izpopolnili Piombo, Tizian in de Volterra.