Slovenija 17.4.2018 9:28

V zlatem abonmaju Bergenski filharmonični orkester

Ljubljana, 17. aprila - V zlatem abonmaju Cankarjevega doma bo nocoj ob 20. uri v Gallusovi dvorani mogoče slišati Bergenski filharmonični orkester. Ponaša se z bogato, več kot 250-letno tradicijo in sodi med najstarejše orkestre na svetu. V Ljubljani bo gostoval v sklopu pomladne turneje po južnem delu Evrope z deli Čajkovskega in Sibeliusa, dirigiral bo Edward Gardner.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Bergenski filharmonični orkester je bil ustanovljen leta 1765. Njegovo osrednje koncertno središče je dvorana, poimenovana po Edvardu Griegu, s katerim so bili filharmoniki v 19. stoletju tesno povezani. Skladatelj je bil med letoma 1880 in 1882 tudi umetniški vodja orkestra. Od 2015 je glavni dirigent Britanec Edward Gardner, pred tem dolgoletni glasbeni direktor Angleške narodne opere. Kot prejemnik prestižnih nagrad velja za enega najbolj nadarjenih dirigentov svoje generacije.

Niz petih koncertov v okviru pomladne turneje po južnem delu Evrope je orkester iz drugega največjega mesta na Norveškem začel 15. aprila v Zagrebu, sledilo je gostovanje v Vidmu, po Ljubljani pa ima napovedana še koncerta v Bergamu in Brescii.

"Ker živimo v Bergenu, na robu Evrope, je ključno, da nam to predstavlja le preprosto geografsko dejstvo in ne merila našega pomena v evropski glasbi," ocenjuje glavni dirigent Gardner. "Gostovanje zunaj Norveške je eden od vrhuncev našega sodelovanja. Omogoča nam utrditev položaja v vodilnih koncertnih hišah in festivalih sveta..." so dirigentove besede zapisali v Cankarjevem domu (CD).

V Ljubljani bodo izvedli fantazijsko uverturo Romeo in Julija Petra Iljiča Čajkovskega ter dve deli finskega skladatelja Jeana Sibeliusa - Koncert za violino in orkester v d-molu in Simfonijo št. 2 v D-duru.

Kot solistka se bo orkestru pridružila violinistka Viktoria Mullova. Iz takratne Sovjetske zveze jo je na pot mednarodne koncertantke ponesla zlata medalja na tekmovanju Čajkovskega leta 1982. Izjemna poustvarjalka Bachove dediščine se odlikuje z obsežno diskografijo njegovih del, od preloma tisočletja pa umetnica rada eksperimentira z zvrstno razvejanim repertoarjem, so še zapisali v CD.