Svet 18.4.2018 5:30

Nika Autor s projektom Novicam se ne odpovemo! II. na Dunaju

Dunaj, 18. aprila - Nika Autor, ki je skupaj s kustosinjo Andrejo Hribernik s projektom Novicam se ne odpovemo! lani zastopala Slovenijo na 57. umetnostnem bienalu v Benetkah, razširjeni projekt Novicam se ne odpovemo! II. sedaj predstavlja na Dunaju. Razstavo v Galerie ARCC.art bodo odprli danes.

Italija, Benetke. Projekt Novicam se ne odpovemo!, s katerim sta umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik zastopali Slovenijo na 57. umetnostnem bienalu v Benetkah. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Projekt Novicam se ne odpovemo!, s katerim sta umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik zastopali Slovenijo na 57. umetnostnem bienalu v Benetkah.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Umetnica Nika Autor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnica Nika Autor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kustosinja Andreja Hribernik. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kustosinja Andreja Hribernik.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Moderne galerije, osrednjo točko na razstavi predstavlja Obzornik 63 - Vlak senc, ki poskuša umestiti in razumeti določeno podobo - drobec posnetka, ki so ga posneli begunci z mobilnim telefonom na nekoč slavni železnici Beograd-Ljubljana, po kateri danes ne potujejo v vagonih, temveč med kolesjem vlakov.

Film se poda v vizualno raziskovanje železnic, njihovega zgodovinskega, socialnega in političnega konteksta. Giblje se na meji med klasičnim informativnim in angažiranim anti-obzornikom ter esejističnim in eksperimentalnim filmom, ki gledalca vodi skozi zgodbo, medtem ko mu dopušča prazna polja za lastno refleksijo.

Sestavni del razstavnega projekta je tudi zbornik besedil, ki sledi strukturi, vpisani v formo obzornika. Zbornik, ki se navezuje na film Obzornik 63, so uredili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. Publikacija združuje tako strokovna besedila kot tudi literarne in vizualne elemente, osredotočene na analizo stanja na področju aktualne obzorniške dejavnosti in njenih ključnih žariščih. Hkrati odpira možnost refleksije določenih historičnih poudarkov, s katerimi aktualne pobude stopajo v dialog ali iz njih črpajo svoj ustvarjalni naboj.

Skupen projekt ljubljanske Moderne galerije in Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je bil sicer v beneškem Arsenalu, kjer je bil predstavljen, deležen veliko pozornosti. Britanski časopis The Guardian je slovenski paviljon uvrstil med pet najboljših na bienalu. Na lestvico desetih najbolj zanimivih je paviljon uvrstila tudi britanska spletna platforma a-n. Film Obzornik 63 - Vlak senc pa so pohvalili v mednarodnih revij o sodobni umetnosti Frieze.

Dobil je tudi več vabil tako za sodelovanje pri razstavnih projektih kot na filmskih festivalih. Film je na rotterdamskem filmskem festivalu prejel prvo nagrado v kategoriji found footage.

Nika Autor deluje v okviru neformalnega kolektiva Obzorniška fronta, ki se posveča preučevanju, reinterpretaciji obzornikov kot filmske forme ter obravnavi aktualnih družbenih tem znotraj le-te. Andreja Hribernik je direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti in kustosinja slovenskega paviljona na Beneškem bienalu leta 2017.

Razstava na Dunaju bo na ogled do 30. maja.