Slovenija 18.4.2018 0:30

Pisatelji bodo nocoj slavili 50. izdajo srečanja na Bledu

Bled, 18. aprila - S sestankom treh mrež - balkanske, mediteranske in alpsko-jadranske - se bo danes na Bledu začelo 50. mednarodno srečanje pisateljev, ki ga organizira Slovenski center Pen. Jubilejne izdaje se bo udeležilo rekordnih 90 tujih gostov, veliko slavje ob polovici stoletja pisateljskih srečevanj na Bledu pa bo nocoj v Festivalni dvorani.

Bled, Grand hotel Toplice. 49. mednarodno srečanje pisateljev PEN. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, Grand hotel Toplice.
49. mednarodno srečanje pisateljev PEN.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Častni pokrovitelj jubilejnega blejskega srečanja pisateljev je predsednik države Borut Pahor, med gosti v ospredju pa sta Nobelova nagrajenka za mir Shirin Ebadi ter podpredsednik Mednarodnega Pena in Prešernov nagrajenec Boris A. Novak.

Predsednica Slovenskega centra Pen Ifigenija Simonović je ob praznovanju petih desetletij blejskega pisateljskega srečanja poudarila, da ostaja to edino tovrstno srečanje v svetu, ki privablja pisatelje z vsega sveta, tudi iz držav, ki so sicer politično ali ideološko na nasprotnih bregovih: "To, da vztrajamo že 50 let, je zelo nadebudno in nakazuje, da bomo vztrajali še naprej."

Na Bledu tokrat pričakujejo rekordnih 90 tujih gostov. V torek so v Ljubljani že potekali dogodki v sklopu Bleda pred Bledom, danes pa srečanje uvaja sestanek mrež iz balkanske, mediteranske in alpsko-jadranske regije, ki mu bo popoldne sledil sestanek Odbora pisatelji za mir Mednarodnega centra Pen.

Jubilej srečanja bodo proslavili nocoj z dogodkom v Festivalni dvorani, na katerem bosta častni govornici predsednica mednarodnega Pena Jennifer Clement in Shirin Ebadi. Sledil bo glasbeni program.

Srečanje, na katerem bosta v ospredju temi Zid, ograja, meja in Literatura kot pravica do sanj, obeta pester program dogodkov, prireditev, okroglih miz in gostovanj. V petek ga bo zaokrožil literarno-glasbeni večer v Narodni galeriji, v soboto pa sledi izlet udeležencev v Cerknico.