Svet 19.4.2018 5:00

Streho newyorškega Metropolitanskega muzeja za nekaj mesecev zasedel velikan

New York, 19. aprila - Streho newyorškega Metropolitanskega muzeja je za nekaj mesecev zasedla skoraj štiri metre visoka figura, ki jo je ustvarila umetnica Huma Bhabha. Pred njo je v Pakistanu rojena umetnica postavila še več kot pet metrov dolgo ležečo figuro, prekrito s ponjavo, izpod katere kukajo le roke in rep. Instalacijo je naslovila Prihajamo v miru.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Instalacijo je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa navdihnil znanstveno fantastični film Dan, ko bo obstala Zemlja iz leta 1951, ki pripoveduje o stikih med ljudmi in nezemljani.

Metropolitanski muzej vsako leto ponudi priložnost drugemu umetniku, da postavi razstavo na strešni terasi muzeja, od koder je lep razgled na Centralni park in Manhattan. Pozimi in v dežju je strešna terasa zaprta.

Kot še piše dpa, je ponedeljkov predogled spremljal močan dež, kar je figurama dalo še dodatno dramatičnost.

Razstava leta 1962 rojene umetnice je šesta v seriji razstav na strehi Metropolitanskega muzeja. Huma Bhabha se v svojem delu loteva tem, kot so kolonializem, vojna, premiki in spomin. Ustvarja tesnobo zbujajoče človeške figure, ki se gibljejo ne meji med abstrakcijo in figuralnostjo, so zapisali v muzeju.

Instalacija Prihajamo v miru bo na strehi muzeja na ogled do 28. oktobra.