Svet 18.4.2018 11:36

V Savdski Arabiji odpirajo prvo kinodvorano po treh desetletjih

Rijad, 18. aprila - V Savdski Arabiji bodo danes v okviru več ukrepov liberalizacije po 35 letih prepovedi odprli prvo kinodvorano. Poskusno bodo predvajali hollywoodski film Črni panter, dvorano pa bodo za javnost odprli prihodnji mesec.

"To bo prva v vrsti poskusnih projekcij, na katerih bodo sodelovali strokovnjaki iz filmske industrije. Gre za zadnje priprave na odprtje kinodvorane za širšo javnost," so sporočile savdske oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Današnjega odprtja, ki se bo začelo ob 17. uri po srednjeevropskem času, se bo udeležil tudi direktor ameriškega podjetja AMC Entertainment Adam Aron, ki je decembra s savdskimi oblastmi podpisal pogodbo o gradnji in upravljanju 40 kinodvoran v 15 mestih po državi. V skladu z načrti naj bi jih zgradili v prihodnjih petih letih.

Kinematografska podjetja so to konservativno kraljevino s 30 milijoni prebivalci dolgo videla kot zadnji neizkoriščen trg na Bližnjem vzhodu.

Odprava prepovedi kinematografov je del modernizacije države, katere pobudnik je prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman. V okviru ukrepov je denimo predvidena okrepitev športnih in zabavnih dogodkov ter odprava prepovedi vožnje za ženske.

Savdska Arabija bo tako v prihodnjem desetletju v izgradnjo prizorišč in organizacijo dogodkov z najbolj priljubljenimi svetovnimi izvajalci vložila 64 milijard dolarjev. Poleg tega nameravajo ustanoviti narodno opero in orkester.