Svet 19.4.2018 6:00

Etiopija za vračilo zaplenjenih predmetov iz Velike Britanije

Adis Abeba, 19. aprila - Etiopija od Velike Britanije zahteva vračilo predmetov, ki jih je zaplenila pred 150 leti, ter posmrtne ostanke etiopskega princa. V ta namen je pristojnim v Združenem kraljestvu poslala pismo. "Uporabili bomo vsakršna pravna in diplomatska sredstva za njihovo vrnitev," je povedal minister za kulturo in turizem Etiopije Hirut Woldemariam.

Predmete so v Veliko Britanijo prenesli po bitki pri Magdali aprila 1868. Za osvoboditev zapornikov so britanski vojaki napadli trdnjavo etiopskega cesarja Teodorja II. Po tem, ko so jih napadli in je cesar storil samomor, so vzeli nekaj dragocenih predmetov. V Veliko Britanijo so odpeljali tudi cesarjevega sina, princa Alemayehuja, ki je tam umrl v starosti 19 let.

Nekateri predmeti so od 5. aprila na ogled v Muzeju Viktorije in Alberta na razstavi, posvečeni 150. obletnici bitke. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v muzeju razmišljajo o tem, da bi predmete dolgoročno posodili Etiopiji, kar pa je v tej vzhodnoafriški državi povzročilo kar nekaj nezadovoljstva. Na ducate drugih artefaktov in dokumentov je trenutno v hrambi v drugih britanskih muzejih ali pri zasebnikih.

Etiopska vlada si že približno deset let prizadeva za vrnitev predmetov v državo. Posmrtni ostanki princa Alemayehuja pa so pokopani v kapeli sv. Jurija na Windsorskem gradu, kjer se maja nameravata poročiti princ Harry in ameriška igralka Meghan Markle, še poroča AFP.