Slovenija 20.4.2018 5:00

Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature

Maribor, 20. aprila - V Univerzitetni knjižnici Maribor bo danes otvoritveni dogodek Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki letos postavljajo v središče temno snov literature. Osrednja gostja literarnega festivala, ki bo na različnih prizoriščih v Mariboru potekal vse do 26. aprila, je pisateljica Mojca Kumerdej.

Maribor. Knjiga Mojce Kumerdej z naslovom Temna snov. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Knjiga Mojce Kumerdej z naslovom Temna snov.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Maribor. 21. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
21. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"Pisatelji so že od nekdaj med prvimi v družbi detektirali obstoj resnično ali navidezno nevidnih snovi, literatura pa je vedno bila medij, skozi katerega je ta snov postala dostopna tudi naši neposredni zaznavi," je glede osrednje teme festivala izpostavila koordinatorka programa Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

Literarni festival, ki ga v Mariboru ob svetovnem dnevu knjige prirejajo že 21. leto, bodo tradicionalno začeli v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM). Tam bodo po prebrani poslanici predsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine danes odprli knjižno razstavo Temna snov avtorjev Boruta Gombača, Jerneje Ferlež in Roberta Repnika, ki bo obiskovalce popeljala po prozi osrednje gostje festivala Mojce Kumerdej ter fizikalnem pojavu temne snovi.

Mojco Kumerdej bodo kasneje gostili na Literarni postaji Mariborske knjižnice, na programu pa so med drugim še dve veliki večerni branji, strokovna televizijska debata ter radijska tribuna o temnih plateh literarne produkcije.

Stalnica festivala, ki ga MKC Maribor pod geslom Ko te napiše knjiga pripravlja z okoli 20 partnerskimi organizacijami, ostajata knjižni sejem na Grajskem trgu s spremljevalnim programom na odprtem odru ter literarni maraton ob svetovnem dnevu knjige. Znova bodo na sporedu Čitalnica na dvorišču v atriju Vetrinjskega dvora, Pesniški turnir Založbe Pivec v SNG Maribor in večerni dogodki v Literarni hiši Maribor in Salonu uporabnih umetnosti.

Slovenski dnevi knjige, ki jih prireja Društvo slovenskih pisateljev, potekajo še v številnih drugih krajih po Sloveniji.