Na hitro prelistano 21.4.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. aprila - Pri založbi Miš je izšla pesniška zbirka Tomaža Šalamuna z ilustracijami Ane Šalamun, pri založbi Zenit knjiga Žige Valetiča 80ta: desetletje mladih, pri založbi KUD Police Dubove pa roman Da capo Jerzyja Franczaka v prevodu Tatjane Jamnik. Bero za mlade bogati čebelica Tine Vrščaj o zajcu, ki se je postavil zase z ilustracijami Ane Baraga.

Ljubljana. Slikanica za najmlajše Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata pisateljice Tine Vrščaj in ilustratorke Ane Baraga. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica za najmlajše Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata pisateljice Tine Vrščaj in ilustratorke Ane Baraga.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga 80ta: desetletje mladih avtorja Žige Valetiča, v kateri predstavlja slovensko pop-rock sceno v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga 80ta: desetletje mladih avtorja Žige Valetiča, v kateri predstavlja slovensko pop-rock sceno v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Posmrtni boj, pokojnega Tomaža Šalamuna. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Posmrtni boj, pokojnega Tomaža Šalamuna.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Da Capo poljskega pisatelja Jerzya Franczaka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Da Capo poljskega pisatelja Jerzya Franczaka.
Foto: STA

ZADNJA ŠALAMUNOVA ZBIRKA ZA ODRASLE Z ILUSTRACIJAMI PESNIKOVE HČERE

Pri založbi Miš so izdali delo Posmrtni boj, za katerega navajajo, da gre za zadnjo pesniško zbirko za odrasle, ki jo je veliki slovenski pesnik Tomaž Šalamun napisal pred smrtjo leta 2014. Verze je pesnik zapustil svoji hčeri Ani Šalamun, ki jih je ilustrirala. Šalamun in njegova hčer sta sicer skupaj ustvarila tri knjige za otroke, to pa je njuno edino delo, v katerem se srečajo besede in podobe, namenjene odraslemu bralcu.

Knjiga Posmrtni boj je napisana v klasični šalamunovski ludistični maniri. "Verzi preigravajo impresije z nadrealističnimi imaginacijami, se razpirajo v vse smeri in se s svojo zgoščenostjo paradoksalno razprostirajo v bralčevem umu. Medtem ko se klasična Šalamunova poetika neobremenjeno spušča v dialog s smrtjo, se v njegovih poslednjih verzih že začuti breme eksistence - hrbet je že upehan, kar pa ni nič hudega," piše na spletni strani založbe.

"In vendar sem, ko berem stavke predsmrtnega boja, postavljen pred neko drugačno zgoščenost in fragmentarnost. Pred neko še nepopisano, prvinsko, otroško nedolžnost izrekanja. Zdi se, da se lahko zamislim, nasmehnem in zajočem. Vse hkrati," je v spremni besedi h knjigi napisal pesnik, literarni kritik, esejist in urednik Primož Čučnik, eden večjih poznavalcev Šalamunovega dela.

VALETIČ V KNJIGI PREDSTAVIL SLOVENSKO GLASBO V 80-IH LETIH

V založništvu Grafičnega ateljeja Zenit je Žiga Valetič izdal delo 80ta: desetletje mladih, ki prinaša, kot sporoča podnaslov, zgodbo slovenskega pop-rocka v času, ko je popularna glasba krojila podobo (in usodo) sveta. Valetič je o knjigi zapisal, da so 80ta leta dokončno presekala prevlado slovenske popevke: "Dobili smo sintesajzerje, videospote, osebne računalnike ter napredno studijsko tehnologijo, kar je doprineslo k rojstvu novih žanrov. Poleg punka in novega vala so nas stresli heavy metal, hard-core, industrial, etno in ja, tudi eurodisco, domačijski pop ter domoljubni rock."

Valetič se med drugim v delu spominja, da je ob koncu desetletja polagoma prišlo do menjave nosilcev zvoka, saj so vinilke in kasete nadomestili CD-ji. V vmesnem času se je po avtorjevih besedah z inštrumenti in mediji spečalo nekaj najstniških generacij, ki so bile po eni strani nedolžno zazrte proti Zahodu, še bolj nedolžno pa so ljubile svojo širšo domovino - Jugoslavijo. "To je knjiga o nas, o takratnih albumih, pesmih in izvajalcih, ter o tem, zakaj se ob poslušanju slovenskih radijskih postaj še danes lahko zdi, kot da smo obtičali v prejšnjem stoletju. In tudi o tem, kako se premakniti naprej," je spremni zapis h knjigi sklenil Valetič.

Marko Vuksanović iz skupine Avtomobili pa je zapisal, da je avtorju, ne da bi se pretirano spuščal v vrednostne ocene, v knjigo uspelo ujeti vsa pomembnejša imena in njihovo ustvarjalnost ter poglavitne dogodke in fenomene popularne kulture 80-tih na Slovenskem: "Dobili smo delo, ki temeljito dokumentira desetletje in je odlično izhodišče tudi za prihodnja razmišljanja o tem za popularno glasbo nedvomno prelomnem obdobju." Knjigo je mogoče brati ob poslušanju digitalnega albuma 80ta: desetletje mladih iz ponudbe ZKP RTV Slovenija.

PRI KUD POLICE DUBOVE DRUGA KNJIGA IZ TRILOGIJE JERZYJA FRANCZAKA

Pri Kulturno-umetniškem društvu Police Dubove je izšel roman Da capo, ki ga podpisuje poljski prozaist, esejist in literarni znanstvenik Jerzy Franczak, ki je v minulih dneh tudi gostoval v Sloveniji. Pri društvu Police Dubove je leta 2014 že izšlo prvo delo iz avtorjeve trilogije, naslovljeno Nečloveška komedija, še svež pa je prevod drugega dela iz omenjene trilogije Da capo, ki ga prav tako kot prvega podpisuje Tatjana Jamnik.

V romanu Da capo Franczak nadaljuje z obravnavo tem, ki jih je skozi oči uporniškega intelektualca Emila načel že v Nečloveški komediji, le da jih tokrat prikaže iz nasprotne perspektive. Pred bralca namreč postavi človeka brez posebnosti, slehernika, ki se prizadevno podreja družbenim normam in tradiciji.

Kamil vse počne po predpisanem scenariju: vpiše se na študij, poišče službo in si ustvari družino. Uspelo se mu je realizirati tako v osebnem kot poklicnem življenju, in zdi se, da mu prav nič ne manjka. Toda resnica je vse kaj drugačna. Skozi junakov monolog se postopoma razkrije, da je ta idilična slika polna vrzeli in razpok. Kamil skozi odraslo življenje vlači prtljago travmatičnih izkušenj: oče tiran, šikaniranje sošolcev, erotična ponižanja. Ko po naključju spozna žensko sumljivega slovesa, se mu življenje obrne na glavo. Nenadoma ni več zmožen igrati vloge pridnega sinčka, vestnega delavca, zglednega moža in očeta. Medtem ko se čedalje bolj zamotava v strastno in nevarno romanco, odkriva svoje potlačene želje in se hkrati sooča z demoni preteklosti, je vsebino povzela prevajalka.

Trilogijo sicer sklepa delo NN, v katerem več stranskih oseb monologizira nad truplom brezdomca, ki so ga po naključju našli na nočni krakovski ulici.

KNJIŽNICA ČEBELICA BOGATEJŠA ZA ZGODO O ZAJČKU TINE VRŠČAJ

V Knjižnici Čebelica Mladinske knjige je izšlo delo Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata avtorice Tine Vrščaj z ilustracijami Ane Baraga. Zajec Tapatapata je bil ljubek zajec. Vsi v njegovi soseski bi ga morali imeti radi. Toda ker je bil plah, so iz njega brili norce. Kadar je prišla nevihta, je prvi zbežal pod streho, so vsebino povzeli pri založbi. A na koncu knjige vendarle najde moč in se postavi zase.