Svet 20.4.2018 6:00

Na dražbi v New Yorku številni Princeovi predmeti

New York, 20. aprila - Newyorška avkcijska hiša Julien's Auctions je meseca maja napovedala dražbo več kot 150 predmetov, ki so bili v lasti pred dvema letoma preminulega glasbenika Princea, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi bodo oblačila, instrumenti, pa tudi fotografije in nagrade ter studijska oprema.

Pop zvezdnik je slovel po izbranem in edinstvenem slogu. Med zanimivejšimi predmeti, ki bodo na voljo na majski dražbi, bo znamenita, po naročilu izdelana, rumena Princeova kitara Cloud, na katero so vgravirani tudi glasbenikovi ljubezenski simboli.

Poseben model kitare je izdelal Dave Rusan, pozornost širše javnosti pa je pritegnil v filmu Škrlatni dež, v katerem je glasbenikov alter ego The Kid kitaro prejel v dar od dekleta Apollonije. Pri avkcijski hiši pričakujejo, da bodo zanjo iztržili med 60.000 in 80.000 ameriških dolarjev. Lani so sicer drugo tovrstno kitaro prodali za kar 700.000 dolarjev.

Na dražbi bo na voljo tudi električno moder puli z ujemajočimi hlačami, ki ga je Prince nosil na zabavi ob prehodu v novo tisočletje, ki jo je priredil na svojem posestvu Paisley Park. Za svečano opravo naj bi iztržili med 50.000 in 70.000 dolarji. Obleka je trenutno last glasbenikove nekdanje žene Mayte Garcia, s katero je imel edinega otroka, ki pa je zaradi redke bolezni umrl kmalu po rojstvu leta 1996.

Pevec, čigar pravo ime je bilo Prince Rogers Nelson, je na posestvu Paisley Park umrl 21. aprila 2016 zaradi prevelikega odmerka protibolečinskih tablet. Velja za glasbenega genija in legendo t. i. novega funka, na glasbeni sceni pa je kraljeval skoraj 40 let. Svetovno slavo mu je prinesel album iz leta 1984 Purple Rain.