Slovenija 20.4.2018 8:00

V Kopru premiera Randazzove drame Za blagor vseh ljudi

Koper, 20. aprila - V Gledališču Koper bodo drevi uprizorili zadnjo letošnjo premiero, dramo italijanskega avtorja Francesca Randazza Za blagor vseh ljudi. Koprodukcijo koprskega gledališča in SNG Nova Gorica režira Nenni Delmestre. Skozi zgodbo o soočenju z beguncem predstava govori o odnosu do drugega in drugačnega.

Koper. Režiserka Nenni Delmestre. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Koper.
Režiserka Nenni Delmestre.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Besedilo Randazza je nastalo v 90. letih v času, ko so se v Italiji soočali z valom beguncev tako iz Afrike kot Balkana. Dogajanje je postavljeno v majhno mesto nekje v Evropi, kjer se prebivalci pred prihodom beguncev čez reko organizirajo v vaške straže. Po zajetju begunca, za katerega se nazadnje izkaže, da gre za dekle, se odločajo, ali bodo to osebo ubili oz. vrgli nazaj v reko ali ne.

Kot je na novinarski konferenci pred dnevi ocenila režiserka, besedilo obravnava rastoči strah pred drugim in drugačnim, ki prek politične manipulacije povzroča tudi velike družbene spremembe. Pri tem, kot je pojasnila, ni želela ustvariti dnevno-politične predstave, pač pa pokazati na širše stanje duha.

Zanimalo jo je, kako individualni strah pod določenimi vplivi preraste v histerijo, ki se neizbežno konča s tragedijo. Liki zajemajo zelo širok spekter ljudi in jih ni mogoče ločiti na dobre in hudobne. "To je predstava o nas, to je predstava o tem, da se pravzaprav vprašamo, kakšen odnos imamo do tistega človeškega v človeku," je še razmišljala Nenni Delmestre.

Za prevod iz italijanščine je poskrbel Marko Sosič, v drami pa nastopajo Rok Matek, Anja Drnovšek, Matevž Biber, Bine Matoh, Igor Štamulak, Jože Hrovat, Tjaša Hrovat in Lin Colja.