Slovenija 19.4.2018 18:10

Nagrada kritiško sito Milanu Jesihu za zbirko Maršal

Ljubljana, 19. aprila - Nagrado kritiško sito, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, je prejel Milan Jesih za zbirko Maršal. Dobitnika so razglasili v okviru Slovenskih dnevov knjige. Posebne utemeljitve niso podali, saj nagrajenca izberejo z glasovanjem.

Ljubljana, Cankarjev dom. Pesnik Milan Jesih. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pesnik Milan Jesih.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pred razglasitvijo nagrajenca je v Atriju Pošte Slovenije potekal pogovor z vsemi tremi nominiranci. Za nagrado sta bila nominirana še Kristina Hočevar z zbirko pesmi Naval in Miklavž Komelj s pesniško zbirko Liebestod.

Jesihova pesniška zbirka Maršal, ki je bila lani nominirana za Jenkovo nagrado, vsebuje 88 pesmi v jambskem enajstercu, osrediščenih na eno osebo - maršala. Ta "v svoji mnogoterosti prejkone zavzema mesto človeškega slehernika v vsakdanjih, smešnih, absurdnih, bizarnih, liričnih, najrazličnejših položajih," so zapisali pri založbi Beletrina.

Jesih se je sprva, kot je povedal, namenil narediti zabavno objavo za Literaturo ali Sodobnost, potem pa je videl, da se je siže matere in maršala ter njegove navzočnosti pri njunem razmerju nekoliko intenziviral in je sklenil, da bo še naprej ostal priča. Z namigovanjem na pokojnega jugoslovanskega maršala Tita, čeprav je njegov maršal Ljubljančan, se je odločil, naj bo pesmi 88, pri teh letih je namreč umrl Tito. "Na koncu jih je bilo že malo težko narediti. Malo sem se tudi že naveličal tega sižeja," je dodal.

Po podelitvi nagrade pa je o identiteti maršala povedal še: "Nič več več ne vem, kot bralci. Kar je napisano, drži, kar si pa zraven mislim, si mislim tako, kot si lahko še kakšen drug bralec." Zgodba po njegovih besedah nima realne podlage, se mu pa zdi, kot "žrtvi tiste osnovne šole", ko je tudi sam občudoval maršala, to pozno uresničenje sanj, da bi zahajal k njemu domov. To se mu zdi dražljivo. "Je taka všečna misel, ki mi je dala tudi nekoliko ognja za pisanje," je dodal.

Jesih, ki je v pogovoru izrekel priznanje slovenski literarni kritiki, tudi meni, da kritika in književnost že stoletja hodita z roko v roki. "Kjer ni pesmi, ni kritike. Tam, kjer so pesmi brez kritike, se pa voda ponavadi malo usmradi," je dodal in še: "Če pesmi niso potrebne posamezniku, pa so nujno potrebne človeštvu." To se po njegovem prepričanju izkazuje že več stoletij.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kritiški forum, kar pomeni, da imajo možnost "pretresanja sita" vsi člani društva, ki ocenjujejo vse knjige, ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki prejme največ glasov kritiške žirije. Letos so nagrado podelili sedmič.

O nagrajencu je tokrat odločal kritiški forum v sestavi Tina Bilban, Matej Bogataj, Goran Dekleva, Leonora Flis, Ignacija J. Fridl, Ana Geršak, Jelka Kernev Štrajn, Aljaž Koprivnikar, Aljaž Krivec, Barbara Leban, Tadej Meserko, Tanja Petrič, Mojca Pišek, Goran Potočnik Černe in Jernej Županič.

Lani je nagrado prejela Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev.