Slovenija 21.4.2018 9:34

Na Pesniškem turnirju izbor najboljše neobjavljene izvirne pesmi

Maribor, 21. aprila - V okviru 21. Slovenskih dni knjige v Mariboru bo danes v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor potekalo zaključno tekmovanje Pesniškega turnirja Založbe Pivec, na katerem izbirajo najboljšo neobjavljeno izvirno pesem. V finale se je uvrstilo 12 pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez oziroma vitezinja poezije.

Po dveh polfinalnih turnirjih na Jesenicah in v Brežicah bodo danes svoje verze predstavili Nina Dragičević, Aljaž Glaser, Katja Gorečan, Dejan Koban, Petra Koršič, Nina Kremžar, Davorin Lenko, Natalija Milovanović, Polona Možina, Helena Zemljič, Milan Žniderič in Sofya-Agnessa Yakuntsova.

Strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Urška P. Černe in Marcello Potocco bo razglasila zmagovalca. Ta bo med drugim prejel ročno kovano vrtnico, ki mu jo bo izročila lanska vitezinja Glorjana Veber. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Pesniški turnir so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na največjem štajerskem gradu Riegersburg.

Kot je za STA povedala Zora A. Jurič, je bil osnovni namen organizacije takšne prireditve popularizacija poezije. "Za poezijo je znano, da ima ponavadi manjši krog bralcev. A mislim, da če jo ljudem približaš na nevsiljiv način, jih vedno močno nagovori. Tudi tiste, ki mislijo, da jih ne," je pojasnila.

"Videti je kot tekmovanje, pa to ni," je opisala turnir in izrazila veselje, da jim je že vseh 18 let uspelo v žirijo zbrati strokovnjake, med katerimi so tako vrhunski pisci kot literarni teoretiki. "Prireditev se je med ljudmi zelo prijela, saj se na ta način seznanjajo z novimi tokovi v slovenski poeziji. Predstavijo se zmeraj najnovejše pesmi, ki še nikoli nikjer niso bile objavljene. Zanimivo pa je tudi to, da v polfinalnih srečanjih obiskujemo slovenska mesta - zdaj jih je skupno že 22," je še povedala.

Kot eno od posebnosti dogodka je navedla anonimne prijave, s čimer se lahko še neuveljavljeni avtorji enakovredno pomerijo z že priznanimi pesniki. "Vedno znova je treba tudi poudariti, da je to edina literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru," je izpostavila.