Svet 22.4.2018 5:00

Razstava kiparskih del Henryja Moorea na Poljskem

Varšava, 22. aprila - V poljskem mestu Oronsko je v Centru za poljsko kiparstvo na ogled razstava z naslovom Moč narave: Henry Moore na Poljskem. Razstava obsega 23 umetnikovih kipov, pet bronenih kipov bodo postavili tudi v bližnji park. Razstava se bo nato preselila še v Vroclav in Krakov.

Nemčija, Remagen-Rolandseck. Razstava skulptur Henryja Moora. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Remagen-Rolandseck.
Razstava skulptur Henryja Moora.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Razstava bo med drugim pričala o Mooreovem vplivu na tamkajšnjo umetnost, ki se je še posebej okrepil po njegovi razstavi na Poljskem leta 1959. Na razstavi bodo zato na ogled tudi dela poljskih umetnikov, ki jih je navdihoval Moore.

Henry Spencer Moore (1898-1986) je bil eden ključnih britanskih modernističnih umetnikov 20. stoletja in hkrati med najbolj poznanimi kiparji mednarodnega slovesa. Znan je po svojih deloma abstraktnih monumentalnih kipih iz brona, ki so na ogled po vsem svetu.

Moore je povezan tudi s Slovenj Gradcem. Preteklost koroške galerije in njeno usmeritev v prihodnost so namreč med drugim močno zaznamovale mednarodne razstave v letih 1966, 1975, 1979 in 1985, ki so bile posvečene miru in so izhajale iz ideje, da lahko umetnost spremeni svet. Ob razstavah so s svojimi deli sodelovali priznani domači in tuji umetniki, med drugim leta 1966 in 1979 tudi Moore, ki je bil takrat imenovan za častnega občana Slovenj Gradca.