Svet 23.4.2018 6:00

Soderbergh bo režiral film o aferi Panamski dokumenti

Los Angeles, 23. aprila - Ameriški režiser Steven Soderbergh, ki je v zadnjem obdobju izredno produktiven, bo režiral film o aferi Panamski dokumenti z naslovom The Laundromat, navaja spletni portal The Playlist. Panamski dokumenti so razkrili podrobnosti o skritih finančnih poslih, že pred dvema letoma pa je Soderbergh napovedal, da bo film produciral.

Francija, Cannes. Ameriški režiser Steven Soderbergh. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Ameriški režiser Steven Soderbergh.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Film o aferi Panamski dokumenti bo temeljil na knjigi Pulitzerjevega nagrajenca in preiskovalnega novinarja Jakea Bernsteina z naslovom Secrecy World. Bernstein je bil eden izmed novinarjev Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki so pomagali pri razkritju zgodbe širši javnosti.

Panamski dokumenti vsebujejo 11,5 milijona dokumentov, ki so v javnost pricurljali iz podjetja Mossack Fonseca s sedežem v Panami. Gre za eno največjih družb za registracijo podjetij v davčnih oazah, ki je razkrila, koliko njihovih superbogatih strank se je posluževalo sistema legalnih, labirintnih poslovodnih sistemov, s katerimi so se izogibali davkom.

Na ta način se je okoristilo več kot sto svetovnih politikov, športnikov in drugih. Med strankami podjetja sta bila na primer ruski predsednik Vladimir Putin in pakistanski predsednik vlade Nawaz Sharif ter režiserja Pedro Almodovar in Stanley Kubrick.

Dokumente je razkril anonimni vir, ki jih je predal nemškemu časopisu Süddeutsche Zeitung, ki jih je posredoval ICIJ. Ta jih je nato delil z mrežo mednarodnih partnerjev, vključno z britanskim Guardianom in BBC-jem.

Režiser Soderbergh, znan med drugim po filmih Seks, laži in videotrakovi, Solaris in Špicelj! ter seriji filmov o Oceanovih, je bil v zadnjem obdobju zelo produktiven. Objavil je eksperimentalno aplikacijo, vezano na miniserijo HBO-ja Mosaic ter predstavil celovečerca Loganovi srečneži ter Unsane, v postprodukciji pa je ta hip tudi drama, ki jo je režiral, z naslovom High Flying Bird.