Slovenija 20.4.2018 14:15

Slovenijo bo na 58. beneškem bienalu zastopal Marko Peljhan

Ljubljana, 20. aprila - Slovenijo bo na 58. beneškem umetnostnem bienalu 2019 zastopal umetnik in raziskovalec Marko Peljhan, ki deluje na meji med umetnostjo, tehnologijami in znanostjo. Njegov projekt za slovenski paviljon bo rezultat večletnega raziskovalnega dela. Kustos predstavitve bo Igor Španjol, sicer kustos Moderne galerije za sodobno umetnost.

Ljubljana. Razstava Marka Peljhana in Matthewa Biedermana, naslovljena Kodirana utopija: Od Makrolaba do Iniciative za arktično perspektivo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava Marka Peljhana in Matthewa Biedermana, naslovljena Kodirana utopija: Od Makrolaba do Iniciative za arktično perspektivo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Umetnik Marko Peljhan. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Marko Peljhan.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Peljhanovi projekti, pobude in sodelovanja se gibljejo po široki pokrajini, ki sega od ekologije in družbene refleksije do taktičnih medijev, tehnologije, vesoljskih raziskav in geopolitike. Leta 1994 je ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997, so sporočili iz Moderne galerije.

Peljhanovo delo je bilo v zadnjih 25 letih predstavljeno in nagrajeno na številnih bienalih in festivalih (med drugim v Benetkah, Bruslju in na Manifesti), na razstavah ISEA in Ars Electronica ter v muzejih, kot so P.S.1 MoMA, New Museum of Contemporary Art, ICC NTT Tokyo, YCAM Yamaguchi, Van Abbemuseum Eindhoven, Asia Culture Centre Gwangju in Garage v Moskvi.

Leta 2001 je Peljhan kot prvi slovenski umetnik prejel nagrado festivala Ars Electronica zlata nika za projekt Polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstenom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciativo za arktično perspektivo, ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere in je bila predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji leta 2011.

Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

Že 58. izdaja beneškega umetniškega bienala bo potekala od 11. maja do 24. novembra 2019. Komisarka slovenskega paviljona na beneškem bienalu je Zdenka Badovinac, sicer direktorica Moderne galerije, slovenski paviljon pa bo predvidoma lociran v Arsenalu, osrednjem razstavišču glavne bienalne razstave, so še sporočili iz galerije.

Umetniški vodja prihodnje izdaje priznane mednarodne umetniške razstave je Ralph Rugoff, direktor londonske Galerije Hayward. Predsednik beneškega bienala Paolo Baratta je ob imenovanju Rugoffa poudaril, da razstava lahko "vzpostavi neposreden stik med obiskovalci in umetniškimi deli, da jih lahko spomin, nepredvidljivo, možne provokacije, novo in drugačno vizualno, umsko in čustveno stimulirajo".