Slovenija 21.4.2018 9:38

Na Koroškem zbrani ljubiteljski gledališčniki

Slovenj Gradec, 21. aprila - Na pobudo Koroškega deželnega teatra bo danes v kulturnem domu v Podgorju pri Slovenj Gradcu potekal dogodek, imenovan Gledališka tržnica. Prijavljenih je 30 društev in organizacij, ki organizirajo 24 abonmajev. Predstavili bodo več kot 40 predstav, skupno pa se bo na Koroškem zbralo okoli 90 ljubiteljskih gledališčnikov.

Namen celodnevnega dogodka je povezati ustvarjalce iz ljubiteljskih gledališč, ki bodo tako predstavili aktivnosti na področju gledališke dejavnosti in aktualne gledališke predstave.

Potekala bosta dva sklopa predstavitev, eno dopoldne in eno popoldne. Nato je ob 16. uri predvidena okrogla miza, na kateri bodo gledališčniki govorili o pogledih na ljubiteljsko kulturo in predstavili svoje izkušnje z gledališkimi abonmaji, zamenjavami in prodajo predstav. Zvečer bo tržnico zaključila najnovejša predstava Koroškega deželnega teatra z naslovom Norci.

V Sloveniji po nekaterih ocenah deluje okoli 350 ljubiteljskih gledaliških skupin. Predstavniki desetih ljubiteljskih gledališč in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti so nedavno v Slovenj Gradcu podpisali sporazum o ustanovitvi Slovenske mreže ljubiteljskih gledališč. Namen povezave, h kateri se lahko priključijo tudi druga gledališča, je kroženje in večja prepoznavnost, pa tudi širjenje kvalitetne ljubiteljske gledališke kulture izven Slovenije.