Svet 22.4.2018 6:00

Alys Tomlinson osvojila naziv fotografinje leta na natečaju Sonyja

London, 22. aprila - World Photography Organisation je na slavnostnem dogodku v Londonu razglasila zmagovalce prestižnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2018. Naziv fotograf leta je prejela britanska umetnica Alys Tomlinson, nagrade pa so podelili v skupno desetih profesionalnih kategorijah, so sporočili organizatorji.

Laskavi naziv fotograf leta in denarno nagrado 25.000 ameriških dolarjev je na Sonyjevem fotografskem tekmovanju prejela britanska umetnica Alys Tomlinson za serijo fotografij Ex-voto, ki je bila izbrana za najboljšo v kategoriji odkritje. Delo fotografinje je žirijo prepričalo s čudovito produkcijo, izjemno tehnično dovršenostjo ter tankočutnim prikazom romanja kot potovanja z namenom odkrivanja in žrtvovanja za večje dobro, so zapisali pri Sony World Photography Awards.

Alys Tomlinson je bila za veliko nagrajenko izbrana med desetimi zmagovalci v posameznih kategorijah profesionalnega dela tekmovanja. V kategoriji arhitektura je slavil Gianmaria Gava (delo Zgradbe), v kategoriji sodobne težave Fredrik Lerneryd (Balet v slumu), v kategoriji kreativno Florian Ruiz (Bela kontaminacija), v kategoriji dogodki in novice Mohd Samsul Mohd Said (Življenje v begunskem taborišču), najboljšo pokrajino pa je posnel Luca Locatelli (Belo zlato).

V kategoriji narava in divje živali je zmagala Roselena Ramistella (Globoka pokrajina), z najboljšim portretom je prepričal Tom Oldham (Zadnji popevkar), z najboljšo športno fotografijo Balazs Gardi (Buzkaši), s tihožitjem pa Edgar Martins (Monologi o smrti, življenju in ostalih obdobjih).

Na četrtkovi slovesnosti v Londonu je bila prisotna tudi Candida Höfer, ki je prevzela prestižno nagrado za izjemen prispevek v fotografiji.

Vsi zmagovalci so bili na stroške organizatorja povabljeni v London na slovesno podelitev nagrad. Tam so med drugim prejeli Sonyjevo fotografsko opremo, njihova dela pa so objavljena v publikaciji zmagovalnih fotografij ter bodo razstavljena v umetniškem centru Somerset House v Londonu, so še sporočili organizatorji.

Že konec marca so bili znani zmagovalci natečaja med ljubiteljskimi fotografi. Za zmagovalca nacionalnega tekmovanja za Slovenijo je obveljal Aleš Krivec. Žirante je prepričal s fotografijo Blejskega jezera, ovitega v gosto meglo, sicer pa je bila na natečaju pohvaljena tudi njegova fotografija nevihte nad Ajdno.