Slovenija 22.4.2018 8:13

Nova vitezinja poezije je Nina Dragičević

Maribor, 22. aprila - Vitezinja Pesniškega turnirja 2018, ki ga je v soboto zvečer v Mariboru priredila Založba Pivec, je postala Nina Dragičević. Prvič se je zgodilo, da je tako strokovno žirijo kot občinstvo prepričala ista pesem. Gre za pesem brez naslova, ki se začenja z verzom In seveda mi ni, so sporočili iz založbe.

Pesniški turnir Založbe Pivec je natečajna prireditev, na kateri se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Na letošnjem že 18. natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo kar 176 pesnikov, med katerimi je strokovna žirija najprej izbrala 24 polfinalistov, ki so se pomerili na dveh polfinalnih turnirjih na Jesenicah in v Brežicah. Na vsakem je žirija izbrala štiri finaliste, dva pa občinstvo z glasovanjem.

Tako se je v finale uvrstilo 12 avtorjev in avtoric še nikoli prej slišanih pesmi. Na sobotni prireditvi, ki je potekala v dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, jih je nastopilo deset, saj se zaradi obveznosti v tujini nista mogli udeležiti dve finalistki. Ker pravila zahtevajo osebno prisotnost na finalu, nista bili v izboru za nagrado, sta pa njuni pesmi objavljeni v zborniku finalnih pesmi.

Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Nine Dragičević brez naslova, ki je prepričala tudi strokovno žirijo v sestavi Irena Novak Popov, Urška P. Černe in Marcello Potocco, da ji je podelila naziv vitezinja poezije.

Kovano vrtnico kot simbol pesniškega viteštva ji je predala lanska vitezinja Glorjana Veber, knjižno in denarno nagrado v višini 505 evrov pa direktorica Založbe Pivec Milena Pivec.

Nina Dragičević je magistrica sociologije in samozaposlena v kulturi kot književnica, skladateljica in producentka. Je avtorica treh knjig: romana Kdo ima druge skrbi (2014) ter dveh esejističnih monografij - Slavne neznane (2016) in Med njima je glasba (2017). Pred dvema letoma je pri založbi Kamizdat (Emanat) izdala album Parallellax, sicer pa se s svojimi zvočnimi in literarnimi deli predstavlja v Galeriji Kapelica, Galeriji Škuc, Cirkulaciji2, na Slovenskih dnevih knjige in v tujini. Je avtorica radijske oddaje Slavne neznane na Radiu Študent, umetniška vodja simpozijskega festivala Topografije zvoka in sodelavka Pisateljskega odra Društva slovenskih pisateljev.