Slovenija 23.4.2018 9:06

Znanih deset nominirancev za kresnika

Ljubljana, 23. aprila - Žirija Delove nagrade za roman leta je izbrala deset del, ki se bodo potegovala za nagrado kresnik. Izmed 172 romanov z letnico 2017 so se v ožji izbor uvrstili romani Evalda Flisarja, Maje Gal Štromar, Draga Jančarja, Štefana Kardoša, Florjana Lipuša, Vinka Möderndorferja, Anje Mugerli, Sarivala Sosiča, Nataše Sukič in Vlada Žabota.

Ljubljana. Podelitev Delove nagrade kresnik za najboljši slovenski roman leta. Delo, kresnik, logotip. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podelitev Delove nagrade kresnik za najboljši slovenski roman leta.
Delo, kresnik, logotip.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Za letošnjega kresnika se bodo potegovali Flisarjev roman Greh, roman Ženska drugje Maje Gal Štromar, Jančarjev In ljubezen tudi, Kardošev Vse moje Amerike, Lipušev Gramoz, Möderndorferjev Druga preteklost, roman Spovin Anje Mugerli, Sosičev roman Starec in jaz, roman Nataše Sukič Bazen in Žabotov Sveti boj, piše današnje Delo.

Tako se je odločila žirija, ki jo vodi profesor z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Tone Smolej, v njej pa berejo še pisateljica in literarna kritičarka Tina Vrščaj, pesnica in novinarka kulturne redakcije nacionalnega radia Tina Kozin in Alen Albin Širca, asistent na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske filozofske fakultete.

Med deseterico, ki je v igri za 28. kresnika, so romani treh doslejšnjih lavreatov - Jančarja, Kardoša in Žabota. Jančar je prvič slavil leta 1999 z romanom Zvenenje v glavi, leta 2001 je dobil kresnika za roman Katarina, pav in jezuit, leta 2011 pa za roman To noč sem jo videl. Kardoš je na Rožniku slavil leta 2008 z romanom Rizling polka, Žabot, ki si je nagrado kresnik zamislil, pa je dobil kresnika leta 1997 za roman Volčje noči.

Med letošnjo finalno deseterico je kar pet knjig iz programa mariborske založbe Litera (Kardoš, Lipuš, Mugerli, Sosič, Sukič), dve je izdala založba Beletrina (Jančar, Žabot), dve novomeška založba Goga (Gal Štromar, Möderndorfer), eno pa je izdalo KUD Sodobnost International (Flisar).

Veliko peterico romanov bo žirija oznanila mesec dni pred kresnim večerom, na kresni večer, 23. junija, pa bo na ljubljanskem Rožniku izbran zmagovalec.

Lani je kresnika prejel Goran Vojnović za roman Figa.