Slovenija 23.4.2018 13:15

Letošnja Plečnikova nagrada za ureditev nabrežij Ljubljanice od Tromostovja do Zoisove ceste

Ljubljana, 23. aprila - Plečnikovo nagrado za leto 2018 sta prejela Vesna Vozlič Košir in Matej Vozlič za ureditev nabrežij Ljubljanice od Tromostovja do Zoisove ceste, vključno z ureditvijo Novega trga. Plečnikovi medalji za aktualno realizacijo so prejeli snovalci Hiše za preživetje na Trebčah in prenove Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu.

Ljubljana. Novi trg v Ljubljani. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novi trg v Ljubljani.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Brv med Hribarjevim nabrežjem in Ribjim trgom v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Brv med Hribarjevim nabrežjem in Ribjim trgom v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot piše v utemeljitvi, sta Vesna Vozlič Košir in Matej Vozlič z zveznim rahljanjem visokih betonskih korit Alfreda Kellerja in s spoštljivim odnosom do Plečnikove dediščine v preteklih desetletjih bistveno spremenila prostor ob Ljubljanici. Vendar pa njune ureditve niso celostne umetnine, vsaj ne v smislu, da so statične in nespremenljive, "prej so vaje v ojačevanju vsega, kar je tam obstajalo že prej".

Nabrežja so po prepričanju žirije postala prostor svobode, "ki je pogoj urbanega in ki si ga lahko zelenje, zgradbe in spremenljive navade ljudi nenehno prilagajajo, ga redefinirajo in si ga prisvajajo". Obenem se jim zdi izjemno, da sta desetletje dosledno in neomajno sledila svoji viziji celote, ki je bila izbojevana na polju javnega prostora. "Če kje, se je ravno pri ureditvah ob Ljubljanici in okrog nje izkazalo, kako tanka je popkovina, ki ureditve javnega prostora povezuje z javnostjo in javnim življenjem," so zapisali.

Arhitekturo Hiše za preživetje na Trebčah so zasnovali Katja Cimperman, Matej Blenkuš in Anja Cvetrežnik. Žirija jih je nagradila za prispevek k razmisleku o sodobni poselitvi podeželja in za dosledno ter obenem neprisiljeno izvedbo Hiše za preživetje: "Na pobočjih, ki so bila pred stoletji izkrčena zaradi do skrajnosti prignane potrebe po preživetju, gesta Hiše za preživetje odpira novo možnost, kako je tu in zdaj mogoče bivati in živeti na način, ki je vreden tako lastne zgodovine kot globalne, družbeno in ekološko odgovorne prihodnosti."

Majda Kregar in Miha Kerin si Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo po mnenju žirije zaslužita za prenovo Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu, ki sta jo oblikovala v sodobnem jeziku in obenem v povsem baročnem iluzionističnem duhu. Kot so med drugim zapisali, nagrado dobita za celovito in suvereno gesto prenove interjerja, ki je dokaz, da je možen avtorski in ravno zato tudi občutljiv in subtilen pristop do dediščine in zgodovinskega konteksta.

Plečnikovo medaljo za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike so dobili Luka Skansi, Bogo Župančič, Martina Malešič, Primož Fijavž in Boštjan Botas Kenda za raziskovalni projekt "Soseske in ulice. Vladimir Braco Mušič in arhitektura velikega merila" ter strategijo njegove predstavitve strokovni in širši javnosti (razstava s katalogom).

Študentsko Plečnikovo priznanje je žirija namenila magistrskemu delu Sledi kultur kamna in rože v Ravnikarjevem oblikovanju avtorja Aljoše Kotnjeka, ki jo je napisal pod mentorstvom Roka Žnidaršiča s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Na razpis za Plečnikova odličja za leto 2018 je prispelo 44 predlogov, od tega 33 predlogov za izvedene zgradbe in ureditve, šest predlogov za dela s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike in pet predlogov za študentska priznanja. O nagrajencih je odločala žirija v sestavi Lena Krušec (predsednica), Jadranka Grmek, Ana Kučan, Vlatka Ljubanovič in Miloš Kosec.

Nagrade so podelili v Narodni galeriji, ob 14. uri sledi odprtje razstave del prejemnikov Plečnikovih odličij in nominirancev v galeriji Dessa.