Svet 24.4.2018 5:00

Sikstinska kapela stopa v digitalno dobo

Ljubljana, 24. aprila - Sikstinska kapela v Vatikanu ni znana zgolj po freskah temveč tudi po izjemni akustiki. Ta vikend so se lahko o tem prepričali gledalci z vsega sveta, saj je bil na spletu prvič na voljo neposredni video prenos kakšnega koncerta iz tega renesančnega bisera.

Vatikan. Slovita Sikstinska kapela v Apostolski palači je prepoznavna po stropni Michelangelovi poslikavi. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Vatikan.
Slovita Sikstinska kapela v Apostolski palači je prepoznavna po stropni Michelangelovi poslikavi.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Iz Sikstinske kapele so v živo prenašali moderno izvedbo znanega katoliškega besedila Stabat Mater v izvedbi britanskega zbora The Sixteen in komornega orkestra Brittan Sinfonia.

Video prenos v živo je bil na voljo na spletni strani radia Classic FM, ki se osredotoča na klasično glasbo. V Sikstinski kapeli je bilo prostora samo za 300 gostov, prenos v živo pa si je ogledalo okrog 14.000 gledalcev.

Pesem, ki jo je v 13. stoletju najverjetneje napisal frančiškan Jacopone da Todi in jo je leta 2016 uglasbil 58-letni škotski skladatelj James MacMillan, govori o Marijinem trpljenju med Jezusovim križanjem.

MacMillan, avtor številnih sakralnih skladb, je za AFP dejal, da je Sikstinska kapela več kot samo del Vatikanskega muzeja, saj je tudi glasbeni center, kjer skladatelji že stoletja pišejo liturgične skladbe.

Dirigent Harry Christophers je dodal, da imajo veliki sakralni objekti posebno akustiko. "Detajli, ki jih lahko slišimo, resonanca - to je preprosto fantastično," je dejal.