Slovenija 29.4.2018 10:30

Moment z Abonmajem stopa v novo ustvarjalno obdobje

Maribor, 29. aprila - KUD Moment je pred dnevi s prvo premiero tretje gledališke sezone vstopil v novo ustvarjalno obdobje, po novem podprto tudi s financiranjem s strani države. Začeli so s prvo epizodo dvoletnega avtorskega projekta Abonma, ki bo preizpraševal ustaljene navade in načine gledališkega dela ter stopanja občinstva v dialog z ustvarjalci.

Pobudnica projekta Abonma, ki se je začel z "razgrnitvijo" na Intimnem odru v mariborskem GT22, je gledališka režiserka Eva Nina Lampič. K sodelovanju je povabila Luko Martina Škofa, Miho Horvata, Aleša Zorca in Minco Lorenci. Prvič delajo skupaj v taki zasedbi.

"Veseli me, da v okviru tega projekta lahko prvič ustvarjam v Mariboru. In to v prostoru, ki deluje drugače kot institucionalno gledališče, saj nam odpira drugačno perspektivo na ustvarjanje in gledališki prostor," je na javni predstavitvi projekta povedala Eva Nina Lampič. Na Intimnem odru je nazadnje gostovala s predstavo Sylvia, režirala pa je že predstave v gledališčih Glej, Mestno gledališče ljubljansko in SNG Drama Ljubljana.

"Igramo se z gledališkimi rituali in konvencijami," je povedala izvršna producentka projekta Nika Bezeljak. "Radi bi negovali naše občinstvo in z njim vzpostavili konstruktiven in trajen dialog o gledališču," je dodal član ustvarjalne ekipe Miha Horvat.

Abonma zajema več gledaliških dogodkov. "Razmišljamo o različnih formatih, ki preizprašujejo gledališče kot konvencijo in gledališke konvencije na različne načine. Prvi dogodek je bil razgrnitev sezone, kar velike hiše vedno naredijo na začetku. Tako smo tudi mi razgrnili, kaj bomo v naslednjih dveh letih delali, a na nek performativen način," je za STA povedal Horvat.

Preizpraševanje poteka tudi znotraj ustvarjalcev samih. "Vsi smo gledališki profesionalci in vsi delamo v abonmajskih predstavah, vsi delamo z institucijami. Zato smo začeli analizirati tudi svoje predstave, to, kar mi znotraj te velike mašinerije institucionalnega teatra delamo. Hkrati bi radi delovali v smer, da se z abonenti oziroma publiko vzpostavlja stik in razvija in neguje dialog," je še povedal.

"Abonma v francoski logiki pomeni, da nekaj vplačaš vnaprej, ne veš, kaj boš dobil, zaupaš instituciji. In tudi mi bi radi gledalce vrgli v to situacijo, da zaupajo in ne vedo, kaj bodo dobili, hkrati pa šli z njimi direktno v dialog, da se o stvari, ki smo jo gledali, čim več govori, da se čim več razgrinja, da ni to le neka družbena konvencija, kjer je aplavz, torta, potem pa gremo vsi domov. Mogoče se kakšna kritika v medijih zgodi, morda pa tudi ne, mašinerija pa mora iti naprej," je še povedal.

Vsak dogodek je presenečenje. "Razgrnili smo več, kot se bo dalo narediti. Več je idej, v katero smer iti. S tem si tudi puščamo prosto pot," je ponazoril Horvat.

Letos načrtujejo še dva ali tri dogodke, med drugim se dogovarjajo tudi s Festivalom Borštnikovo srečanje.

Producent je KUD Moment, ki je na letošnjem javnem razpisu za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje od 2018 do 2021, na področju uprizoritvenih umetnosti, pridobil 104.000 evrov. Po besedah Horvata gre za pomembno podporo razvoju neodvisnega gledališča v Mariboru, ki ga do pred tremi leti, ko sta začela delovati Moment in GT22, ni bilo. Edina svetla izjema sta "šolski" gledališči na Prvi in Drugi gimnaziji Maribor.