Slovenija 24.4.2018 9:41

V Kinu Šiška začetek dvodnevne konference Transnacionalizmi

Ljubljana, 24. aprila - V Kinu Šiška se danes začenja dvodnevna konferenca Transnacionalizmi, pospremila jo bo razstava. Kot so zapisali organizatorji, Transnacionalizmi združujejo umetnike, ki raziskujejo vpliv novih tehnologij na novih vrst skupnosti na geografijo, ter raziskovalce, mislece in aktiviste, ki se posvečajo razumevanju in oblikovanju teh sprememb.

Ljubljana. Center urbane kulture Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center urbane kulture Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so še zapisali, živimo v času izrazitih in pogosto silovitih paradoksov. Naraščajoča liberalizacija družbenih vrednot v nekaterih delih sveta v primerjavi z naraščajočim fundamentalizmom v drugih, bogastvo znanstvenih odkritij in tehnološkega napredka v nasprotju z zanikanjem podnebnih sprememb in s "postfaktičnimi" politikami ter politikami, ki jih poganjajo zarote. Imamo prost pretok blaga in finančnih sredstev, medtem ko je gibanje posameznikov vedno bolj omejeno in zakonsko regulirano.

Ta stalno rastoča protislovja se najizraziteje vidijo na meji. Ne le na meji med fizičnimi območji in med nacionalnimi državami z njihovimi različnimi pravnimi pristojnostmi in zahtevami za vstop in bivanje, pač pa tudi na meji med fizičnim in digitalnim, ko očitno - toda mogoče varljivo in zagotovo začasno - prečkamo na drugačno območje možnosti in izražanja.

To protislovje se jasno vidi tudi v balkanizaciji na novo osamosvojenih in razpadajočih držav in v naraščajočem toku nacionalizmov po Evropi, ki poteka vzporedno z digitalno povezljivostjo ali pa ga ta potencialno celo pospešuje. Medtem ko spletno udejstvovanje spodbuja, razkriva, omogoča in potrjuje vedno bolj raznolike izraze individualne identitete, pa se sproti odvija obupana nazadnjaška bitka za kodifikacijo in omejitev teh identitet na spletu in zunaj njega.

Umetniki, ki se bodo predstavili na razstavi Transnacionalizmi, se ukvarjajo z učinkom teh pritiskov na naša telesa, okolje in politične prakse. Premike v geografiji zaznavajo kot motnje v krvi in elektromagnetskem spektru. Rišejo nove zemljevide in predlagajo nove hibridne oblike izražanja in identitete.

V razstavljenih delih in predavanjih Transnacionalizmi priznavajo in celo slavijo protislovja sedanjega trenutka, a hkrati vztrajajo pri možnostih digitalnih orodij in omrežij, da spremenijo zgodovinske oblike nacionalizma, državljanstva in človekovih pravic. Čeprav nacionalna država še ne bo izginila, so jo že naluknjale in prepletle druge, radikalno drugačne oblike. Proizvajajo se že alternativni modeli in protokoli državljanstva, identitete in nacionalnosti, ki se distribuirajo po internetu in prek novih tehnologij.

Transnacionalizmi po besedah organizatorjev raziskujejo načine, na katere se te nove forme prenašajo v fizični svet, in jih uporabljajo, da motijo in zaobjamejo obstoječe sisteme. Ne predpostavljajo minevanja starih režimov, pač pa razglašajo neizbežnost novih in jih skušajo narediti berljive, razumljive in dostopne.

Na konferenci bodo sodelovali predavatelji James Bridle, ki je tudi kustos razstave, Mojca Pajnik, Marco Ferrari, Eleanor Saitta, Denis Maksimov in Jean Peters (Kolektiv Peng!).

Razstava bo dvodelna; prvi del bodo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) odprli drevi, drugi del v Projektnem prostoru zavoda Aksioma pa v sredo.

Dogodek nastaja v produkciji Aksiome - Zavoda za sodobne umetnosti, Ljubljana ter koprodukciji CUK Kino Šiška in neprofitne organizacije Drugo more z Reke.