Slovenija 24.4.2018 12:02

V 77. letu se je poslovila slikarka Metka Krašovec

Ljubljana, 24. aprila - V 77. letu je umrla slikarka in lanska velika Prešernova nagrajenka Metka Krašovec, poroča portal MMC RTV Slovenija. Ustvarjala je risbe, slike, grafike in scenografije, njena dela so bila razstavljena na skoraj 500 samostojnih in skupinskih razstavah in objavljena tudi v knjigah.

Ljubljana. Slikarka Metka Krašovec. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slikarka Metka Krašovec.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Metka Krašovec se je rodila leta 1941 v Ljubljani. Leta 1966 je doštudirala specialko za slikarstvo pri profesorju Gabrijelu Stupici in leta 1970 zaključila še specialni študij grafike pri profesorju Riku Debenjaku.

V letih 1966 in 1967 je bila asistentka na oddelku za slikarstvo in grafiko na ameriški univerzi Athens v Ohiu, v letih 1974 in 1975 pa štipendistka The British Councila na grafični specialki na Royal College of Art v Londonu. Leta 1977 je postala docentka na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1986 izredna, leta 1991 pa redna profesorica za slikarstvo in risanje. Od leta 2015 je bila članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Od leta 1968 je razstavljala na več kot 150 samostojnih in 340 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Prejela je številne nagrade, poleg lanske Prešernove nagrade za življenjsko delo še malo Prešernovo in Jakopičevo.

V svojih umetninah je ustvarjala nove likovne svetove iz svojih mnogih potovanj, ki so miselno in vizualno brezkončna. Upodobitve iz njenih trenutnih videnj v času ustvarjanja ohranjajo njeno željo po vsem lepem in hkrati vztrajajo v stalnem iskanju novega in samo njenega vedenja o bivanju narave same, pa je ob njeni lanski razstavi v Ljubljani zapisal kustos razstave Miloš Bašin.

Bila je življenjska sopotnica priznanega avantgardnega pesnika Tomaža Šalamuna, ki je po težki bolezni umrl 27. decembra 2014. Lani so pri Mladinski knjigi izdali njuno skupno delo Šepetanje. Skupaj sta slikarka in pesnik preživela 36 let in Tomaž Brejc je v eseju Neizrekljivo zapisal: "Slikarka Metka Krašovec, njegova žena, je resnična prisotnost. Njeni angeli in vrtovi so razprostrti v številnih pesmih: ne kot posamični prizori, temveč kot kulturne mizanscene." Marsikatera Šalamunova pesem je bila pismo Metki Krašovec.

V mariborskem razstavišču Kibla Portal so ravno v petek odprli razstavo z naslovom Prisotnosti, na kateri so na ogled dela Metke Krašovec in umetnikov, ki so študirali pod njenim mentorstvom na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Postavitev, nastala izboru slikarke, nudi vpogled v to, kako je, podobno kot Šalamun v literaturi, vplivala na mlajše rodove.