Svet 25.4.2018 5:00

Malevičeva Pokrajina z zametki suprematizma poleti na dražbo

London, 25. aprila - Umetnina z naslovom Pokrajina iz leta 1911, na kateri so upodobljene tri preproste hiše v objemu krošenj dreves, bo avkcijska hiša Christie's 20. junija ponudila na dražbi. Naslikal jo je ruski avantgardist Kazimir Malevič (1878-1935) in je vredna med sedmimi in desetimi milijoni funtov. Slika nakazuje umetnikov odmik v suprematizem.

"Ta zgodnja slika pokrajine prikazuje, kako je umetnik absorbiral nauke svojih kolegov iz Evrope, in se hkrati odmikal v popolnoma unikatno smer, proti tistemu, kar je kasneje postalo njegov najznačilnejši in radikalni slog," je povedal Jay Vincze pri avkcijski hiši Christie's, pri čemer je imel v mislih eno zgodnejših smeri abstraktne umetnosti - suprematizem.

Ruski umetnik poljskih korenin je namreč sprva ustvarjal pod vplivom impresionistov, pozneje je prešel na kubizem, po obdobju dadaističnih kolažev pa je pristal pri slikarstvu čistih geometrijskih likov. Suprematizem je utemeljil s sliko Črni kvadrat na belem polju, ki je bila prvič razstavljena leta 1915 na zadnji futuristični razstavi v Sankt Peterburgu.

Kot piše portal Artdaily, je bila Malevičeva Pokrajina prvič razstavljena na Moskovskem salonu februarja ali marca 1911, naslednje leto pa je bila na ogled v Sankt Peterburgu v avantgardni galeriji Union of Youth v okviru Malevičeve radikalne razstave Oslovski rep.

Leta 1927 je umetnik odšel v Nemčijo in s sabo vzel svoja najboljša dotedanja dela in jih prvič razkazal neruskemu občinstvu. Med njimi je bila tudi Pokrajina, ki pa je v Berlinu ostala tudi potem, ko se je Malevič vrnil v Rusijo. Po vzponu totalitarizma v Nemčiji in domovini je umetnik izgubil nadzor nad svojimi deli v tujini, tako je bilo vse do njegove smrti leta 1935.

Pokrajina je vzniknila na plano po vojni, ko jo je pridobil Kunstmuseum Basel, kjer je bila razstavljena več kot 50 let, preden so je predali umetnikovim dedičem. Delo iz zasebne zbirke bodo zdaj ponudili na dražbi, še prej si jo bo javnost med 15. in 20. junijem v Londonu lahko tudi ogledala.