Slovenija 26.4.2018 10:44

V Cirkulaciji 2 zvočno-umetniški dogodek z Johnom Duncanom

Ljubljana, 26. aprila - Umetnik John Duncan bo na ponovno povabilo Cirkulacije 2 danes zvečer v prostorih tega centra za sodobno umetnost na Tobačni v Ljubljani premierno izvedel svojo kratkovalovno skladbo The Tell. Kot so sporočili iz Cirkulacije 2, gre za koncert/predstavo s prostorskim zvokom, ki ga omogoča sistem vrtečih se zvočnikov, izdelan v Cirkulaciji 2.

"Zvočni viri bodo kratkovalovne radijske emisije. Medij kratkovalovnega radia je eden od Duncanovih zvočnih instrumentov že desetletja. Vsak zvok, oddajan na Zemlji, se pod vplivom atmosferskih, sončnih in drugih dinamik predrugači v nekaj nepredvidljivega in neponovljivega. Prav tako tudi vsak od teh vplivov samostojno proizvaja specifične radijske signale. Duncan bo na podlagi teh zvokov pripravil večkanalno kompozicijo zvokov, ki jih bo v živo razporejal po prostoru," so pojasnili v Cirkulaciji 2.

Člani Cirkulacije 2 bodo nato sugerirali neposrednejšo izkušnjo lovljenja radijskih signalov v realnem času. Pri projektu sodelujejo še fotografinja, direktorica galerije sodobne umetnosti Narkissos v Bologni Yelena De Luca Mitrjushkina, video umetnik iz Bologne Ivan Pjevcevic ter iz Cirkulacije 2 Stefan Doepner, Borut Savski in Boštjan Leskovšek.

John Duncan je umetnik ameriškega roda, ki je deloval v Los Angelesu, Tokiu, Amsterdamu, trenutno pa živi in ustvarja v Bologni. Njegova področja so performans/akcionizem, instalacije, sodobna glasba, video in eksperimentalni film. Raziskuje temeljne eksistencialne pojavnosti, njegovi dogodki so kontroverzni in pogosto skoraj brutalno neposredni. Zlasti pomembno je njegovo delo na področju zvoka oz. glasbe.