Slovenija 25.4.2018 11:12

V Moderni galeriji razstava o nastajanju in reševanju umetnin Marija Preglja

Ljubljana, 25. aprila - V Moderni galeriji, kjer je na ogled retrospektiva Marija Preglja, bodo odprli restavratorsko razstavo Marij Pregelj pod drobnogledom, ki bo osvetlila nastajanje in reševanje Pregljevih umetnin. Razstava je zaključni del večletnega projekta, katerega cilj je bilo raziskovanje načina dela ter konserviranje-restavriranje Pregljevih del.

Ljubljana, Mestni muzej. Dela Marija Preglja na razstavi v Mestnem muzeju Ljubljana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni muzej.
Dela Marija Preglja na razstavi v Mestnem muzeju Ljubljana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Projekt je povezal Oddelek za restavratorstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) ter Oddelek za konserviranje-restavriranje Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM).

Kot so zapisali v Moderni galeriji, je raziskovalno delo temeljilo tako na naravoslovnih preiskavah, kot na empiričnih preizkušanjih. Ker je obseg dela presegal možnosti ene ustanove, saj je šlo za priprave na veliko retrospektivno razstavo, se je konservatorsko-restavratorskemu oddelku Moderne galerije že leta 2014/15 pridružil Oddelek za restavratorstvo ALUO. V okviru projektov Po kreativni poti do praktičnega znanja ter rednih programov v sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Narodno galerijo v Ljubljani je prispeval kadrovsko in finančno podporo za uresničitev zastavljenih ciljev.

Razstava s študijami detajlov, predstavitvijo konserviranih-restavriranih Pregljevih slik, opisi, grafičnimi in fotografskimi ponazoritvami njihovega dela ter s pomočjo projekcije prikazuje dogajanje v konservatorsko-restavratorskih ter naravoslovnih ateljejih naštetih ustanov.

Marij Pregelj (1913-1967) se je rodil v Kranju v družini pisatelja Ivana Preglja. Študiral je na akademiji v Zagrebu. Po vrnitvi v domovino se je pridružil klubu Neodvisnih. Med 2. svetovno vojno je bil v nemškem in italijanskem vojnem ujetništvu, nato je od leta 1947 poučeval na različnih ljubljanskih gimnazijah in na Šoli za umetno obrt. Leta 1948 je bil imenovan za docenta na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost.

Že za časa življenja je bil prepoznan kot vrhunski umetnik slovenskega in jugoslovanskega prostora. Razstavljal je v pomembnih jugoslovanskih selekcijah in bil je del establišmenta, zasedal je javne funkcije tudi na vodilnih položajih stanovskih združenj. Za svoje ustvarjanje je bil večkrat nagrajen.

Z odprtjem razstave pa se tudi začenja 11. konservatorska-restavratorska transverzala, ki povezuje slovenske dogodke, povezane z nastajanjem, ohranjanjem in reševanjem kulturne dediščine, z dogodki, ki potekajo v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine 2018.

Kot so zapisali v Moderni galeriji, konservatorsko-restavratorska transverzala pomeni pot od enega dogodka k drugemu, pomeni povezavo med konservatorji-restavratorji, stroko in vsemi, ki jih zanima kulturna dediščina. Dogodki se bodo do 11. junija vrstili po različnih inštitucijah.

Razstava bo na ogled do 27. maja.