Svet 26.4.2018 5:30

Pred 220 leti se je rodil francoski slikar Eugene Delacroix

Pariz, 26. aprila - Pred 220 leti se je rodil Eugene Delacroix, ki velja za enega vodilnih predstavnikov francoske romantične slikarske šole. Ustvarjal je dramatične, mnogokrat tudi patetične velike kompozicije z zgodovinsko ali sodobno tematiko v močnem kontrastu in z obogateno barvno paleto. Natančno je opazoval spremembe svetlobe in dobro poznal telo v gibanju.

Izrael, Jeruzalem. Razstava umetniških del, med katerimi so tudi tista, ki jih je naslikal francoski romantični slikar Eugene Delacroix. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Izrael, Jeruzalem.
Razstava umetniških del, med katerimi so tudi tista, ki jih je naslikal francoski romantični slikar Eugene Delacroix.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Delacroix (1798-1863) se je rodil v kraju Saint-Maurice. Slikarstva se je učil pri Pierre-Narcissu Guerinu, na njegovo ustvarjanje pa so poleg Guerina vplivali še Theodore Gericault, John Constable in Richard Parkes Bonington.

Leta 1822 je na pariškem Salonu razstavil sliko Dante in Vergil v peklu, ki označuje prehod od neoklasicizma k romantičnemu slikarstvu. Njegove ekspresivne poteze s čopičem in študije vpliva svetlobe na barve so služile za navdih impresionistom, njegova strast do eksotičnega pa simbolistom.

Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Svoboda vodi ljudstvo, Pokol na otoku Hiosu, Obglavljenje doža Marina Faliera ter Sardanapalova smrt.

Znan je tudi kot ilustrator, saj je s svojimi stvaritvami opremil več del Williama Shakespeara, Walterja Scotta in Johanna Wolfganga von Goetheja.

V pariškem muzeju Louvre je sicer še do 23. julija na ogled razstava umetnikovih del. Postavitev s preprostim naslovom Delacroix je prva obširnejša predstavitev umetnikovih del po letu 1963, ko so obeležili 100-letnico Delacroixove smrti in združuje okoli 180 Delacroixovih del.

Ne njej je mogoče videti od slik, s katerimi je Delacroix kot mlad umetnik dosegel uspeh na Salonu leta 1820, do poznih, sicer manj znanih skrivnostnih religioznih slik in krajin. Razstava predstavlja težnje, ki so formirale umetnika, ki je na eni strani težil k individualnosti, med tem ko si je na drugi strani prizadeval slediti flamskim in beneškim umetnikom 16. in 17. stoletja.

Obiskovalci na njej spoznajo očarljivo osebnost Delacroixa, zaljubljenega v slavo in predanega svojemu delu, radovednega, kritičnega in izobraženega, odličnega pisca, slikarja in ilustratorja, piše na spletni strani muzeja.