Slovenija 25.4.2018 12:07

V Medani odpirajo prenovljeno zbirko Alojza Gradnika

Dobrovo, 25. aprila - V Gradnikovi in Zorzutovi rojstni hiši v Medani danes odpirajo prenovljeno muzejsko zbirko pesnika Alojza Gradnika in stalno razstavo Ludvika Zorzuta, briškega pesnika in kulturnega delavca ter prvega direktorja Goriškega muzeja.

Medana. Spominska soba Alojza Gradnika. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Medana.
Spominska soba Alojza Gradnika.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Danes ob 20. uri bodo ob bogatem kulturnem programu spregovorili briški župan Franc Mužič, direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič ter slavnostni govornik Branko Marušič. Zbirki bosta predstavila njuna avtorja - Tanja Gomiršek bo spregovorila o Ludviku Zorzutu, Herko Saksida pa bo predstavil dopolnitev zbirke Alojza Gradnika.

Razstavo v spominski sobi Alojza Gradnika so dopolnili z nekaterimi kosi pohištva iz njegovega meščanskega stanovanja v Ljubljani. "Želja pesnikovega sina Sergeja Gradnika, ki je umrl februarja letos, je bila, da bi pohištvo prišlo v Medano. Tokrat bomo razstavili prelepo neorenesančno knjižno omaro, v prihodnosti pa bomo ta prostor oplemenitili z vsem pohištvom iz Ljubljane," je za STA povedal Herko Saksida. Del pohištva imajo tudi v gradu Dobrovo.

"Danes se bo tako izpolnila želja pesnikovega sina, da bi v Medano prišla ta omara, ki je sicer v lasti Mestnega muzeja in so jo posodili," je še povedal Saksida.

Ob koncu lanskega leta se je uresničila še ena želja Sergeja Gradnika. Občinski svetniki Občine Brda so potrdili predlog o poimenovanju osnovne šole v Dobrovem z imenom pesnika Alojza Gradnika. "Za to poimenovanje se svetnikom in županu globoko zahvaljujem," je poudaril Saksida.

Žal pa še vedno niso uspeli odkupiti in obnoviti Gradnikove domačije v Medani. Hiša zaradi nesoglasij med lastniki žalostno propada in Občini Brda ni v ponos. Občina si sicer že več časa prizadeva, da bi jo odkupila in kasneje obnovila.

Alojz Gradnik (1882-1967), rojen v Medani, je bil pravnik, pesnik in prevajalec. Njegovo pesništvo ima značilnosti moderne in ekspresionizma. Izpovedoval je prvinsko doživljanje ljubezni ter razkrival njeno povezanost s smrtjo, med drugim v zbirkah Padajoče zvezde in Eros-Tanatos. Ob ljubezenski poeziji je zanj značilna domačijska, domoljubna in socialna izpoved, ki jo je zapisal v zbirkah Begunci, Pot bolesti in Primorski soneti. Prevajal je romansko in kitajsko liriko.

Ludvik Zorzut (1892-1977), je bil rojen v Medani, znan kot slovenski pesnik, kulturni delavec in planinec. Študij bogoslužja je prekinil zaradi prve svetovne vojne, kasneje pa si je ustvaril družino in deloval na področju knjižničarstva, muzealstva in arhivistike, sodeloval je pri določanju meje med Italijo in Jugoslavijo. S pesmimi in prozo je sodeloval pri skoraj vseh primorskih revijah, vendar ni izdal nobene pesniške zbirke, Zorzutova publicistika pa tematizira folkloro vsakdanjega in prazničnega življenja slovenskega podeželja.