Svet 27.4.2018 5:30

Na Japonskem načrtujejo tematski park po načrtih Studia Ghibli

Tokio, 27. aprila - Fantazijski svet z oskarjem nagrajenega animatorja Hayaoja Miyazakija bo po načrtih japonskih lokalnih oblasti do leta 2022 zaživel kot tematski park. Miyazaki je soustanovitelj znamenitega japonskega studia animacije Ghibli. Ustvaril je mednarodno uspešna animirana filma Princesa Mononoke in Čudežno potovanje.

Japonska, Tokio. Japonski animator Hayao Miyazaki. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Japonska, Tokio.
Japonski animator Hayao Miyazaki.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Studio Ghibli je že pripravil osnovni koncept za tematski park, ki naj bi ga v štirih letih zgradili v bližini mesta Nagoya v regiji Aichi. V njem bodo postavili razne zabavne atrakcije ter poti, speljane skozi gozd po zgledu priljubljenih Miyazakijevih animiranih filmov, med katerimi sta poleg že omenjenih tudi Moj sosed Totoro ter Čarovnik Howl in gibljivi grad.

Postavili bodo tudi nekaj opečnatih stolpov, ki so se pogosto pojavljali v animatorjevih filmih ter ogromno domišljijsko instalacijo, polno nadnaravnih bitij v podobah pajkov in divjih prašičev, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Hayao Miyazaki velja za enega svetovno najbolj priznanih ustvarjalcev animiranega filma. Za celovečerno risanko Čudežno potovanje je med drugim leta 2003 prejel oskarja in zlatega leva na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Studio Ghibli je sicer na obrobju Tokia že postavil izredno priljubljen Muzej Ghibli.