Slovenija 26.4.2018 8:44

V Galeriji Hermana Pečariča razstava ob 110-letnici rojstva primorskih slikarjev Pečariča in Birse

Piran, 26. aprila - V Galeriji Hermana Pečariča bodo drevi odprli razstavo Slikarsko stojalo za dva: Pečarič & Birsa, s katero bodo obeležili 110-letnico rojstva primorskih slikarjev Hermana Pečariča in Viktorja Birse. Čeprav sta prehodila vsak svojo umetniško pot, lahko v njunih delih razbiramo podobno tesno navezanost na primorski prostor.

Piran. Galerija Hermana Pečariča. Foto: Kaja Kraljevič/STA Arhiv STA

Piran.
Galerija Hermana Pečariča.
Foto: Kaja Kraljevič/STA
Arhiv STA

Kot so še zapisali v Obalnih galerijah Piran, umetnika povezuje tudi dejstvo, da sta vseskozi delovala bolj odmaknjeno od takratnega likovnega dogajanja, in nenazadnje zavezanost izbrani likovni zvrsti, slikarstvu. Z značilno opremo za štafelajno slikanje, s platnom in zložljivim slikarskim stojalom, sta - polna umetniške moči - vztrajno raziskovala z motivi bogat obmorski svet, v katerem sta preživela večji del svojega življenja.

Herman Pečarič (1908-1981) se je rodil na Spodnjih Škofijah pri Kopru. Do leta 1930 se je preživljal z opravljanjem priložnostnih del, šele ko je dobil redno službo v Mariboru, se je lahko ljubiteljsko posvetil tudi slikanju. Drugo svetovno vojno je preživel v nemških taboriščih. V zaporu se je spoprijateljil s črnogorskim slikarjem Petrom Lubardo, ki ga je likovno usmerjal in poučeval.

Po vojni je odšel v Beograd, kjer je leta 1950 diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti. Nato se je vrnil v Slovenijo in se naselil v Piranu. Leta 1952 je pripravil prvo samostojno razstavo z naslovom Istrski motivi. Ukvarjal se je tudi s scenografijo, ilustracijami in grafiko. Študijsko se je izpopolnjeval v Parizu.

Viktor Birsa (1908-2002) se je rodil v Kobjeglavi. Obiskoval je idrijsko realko, kjer ga je k slikarstvu spodbujal prof. Lojze Špacapan. Leta 1935 je odšel v Rim, kjer je obiskoval akademijo. Po vojni je v Portorožu učil na učiteljišču in na gimnaziji, od leta 1950 pa se je popolnoma posvetil slikarstvu.

Razstava v Galeriji Hermana Pečariča bo na ogled do 3. junija.