Svet 27.4.2018 5:00

Slovenska filma na festivalu Crossing Europe v avstrijskem Linzu

Linz, 27. aprila - V sklopu 15. festivala Crossing Europe v avstrijskem Linzu se bosta danes predstavila dokumentarna filma - večkrat nagrajena Družina režiserja Roka Bička in Playing Men režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina. Festivala se udeležujeta tudi oba režiserja.

Ljubljana. Režiser filma Družina Rok Biček. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser filma Družina Rok Biček.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Družina se bo za zmago potegovala v konkurenci 11 filmov tekmovalnega dokumentarnega progama. Prikazali jo bodo danes in v nedeljo, 29. aprila, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ivanišinov Playing Men pa bo predstavljen v sekciji Prihodnje generacije evropskih filmskih ustvarjalcev, ki poteka v sodelovanju z iniciativo Cinema Next Europe. Skupno se bo v tej sekciji predstavilo 11 filmov, Playing Men pa bo na ogled danes in v soboto, 28. aprila.

Zgodba filma Playing Men sledi snemanju dokumentarnega filma o moških in igri. Režiser zapade v ustvarjalno krizo, nato začne okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti.

Film je prejel že številne nagrade, med drugim vesno za najboljši dokumentarni film na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu in nagrado Georges de Beauregard na 28. mednarodnem filmskem festivalu FID v Marseillu, kjer je film doživel tudi svetovno premiero.

Nagrada za podporo francoski distribuciji Entrevues Belfort pa je nedavno tudi obrodila sadove, saj je producentka Marina Gumzi iz produkcijske hiše Nosorogi podpisala pogodbo s francoskim distributerjem Shellacom, ključnim za avtorske filme v Franciji. Francoska javnost si bo film lahko ogledala še letos, poleg tega bo v maju prikazan na več festivalih v tujini.

Družina je resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let življenja osrednjega lika in ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. Prejemnik vesne na 20. Festivalu slovenskega filma za najboljši celovečerni film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti, v njem pa nastopajo Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger.

Observacijski dokumentarni film je zmagal tudi na lanskem tednu kritike v Locarnu in je prva slovensko-avstrijska koprodukcija, ki sta jo finančno podprla SFC in Avstrijski filmski inštitut. V začetku maja ga bodo prikazali tudi na Dok Fest v Münchnu v sklopu programa Best of Fests.

Festival Crossing Europe Linzu poteka od 25. do 30. aprila. Letno na njem naštejejo okoli 23.000 obiskovalcev.