Od blizu 28.4.2018 10:00

Ob mednarodnem dnevu: Vsak dan je treba malo zaplesati

pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 28. aprila - Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Inštitut letos beleži 70. let delovanja in ob praznovanju dne so tokrat k pisanju poslanice povabili kar pet plesnih ustvarjalcev, avtorica slovenske poslanice pa je nekdanja primabalerina Ljiljana Keča.

Ljubljana. Otroci, mladi, ples. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Otroci, mladi, ples.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727-1810), je plesu posvečen od leta 1982. Namenjen je praznovanju vseh, ki prepoznavajo vrednost in pomen plesne umetnosti, hkrati pa je namenjen osveščanju vlad, politikov in institucij, ki se pomena plesa za posameznika in družbo ne zavedajo dovolj.

Mednarodni dan plesa praznujejo v več kot 120 državah, tudi v Sloveniji. Avtorica letošnje slovenske poslanice je prejemnica nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo 2017 in legenda mariborskega Baleta Ljiljana Keča. V svojem zapisu je bila kratka in jedrnata: "Ples je umetnost v času, ki seže onkraj časa. Gib izgine. Korak odide. Občutek življenja ostane. Plesalec zato ustavlja čas. Kdor odpleše življenje, ostaja večno mlad."

Dan zaokrožajo misli plesnih ustvarjalcev z vsega sveta

Ob letošnji 70-letnici Mednarodnega gledališkega inštituta so k pisanju mednarodne poslanice ob dnevu plesa povabili kar pet ustvarjalcev s področja plesa iz petih Unescovih regij - Afrike, treh Amerik, Arabskih držav, Evrope in Azijsko-pacifiškega območja.

Iz Evrope je svoje sporočilo posredoval izraelski koreograf, umetniški vodja plesnega ansambla Batseva Dance Company in stvaritelj gibalnega jezika GAGA Ohad Naharin: "Ples je bivanje v trenutku. Je poslušanje razsežnosti občutkov. Ples pomeni dovoliti, da postane to poslušanje vir za vsa čustva, vse oblike in vsebine. Ne smemo pa pozabiti, od kod prihajamo." Med drugim je zapisal, da se je treba upreti nazadnjaškemu in nespremenljivemu razmišljanju, ki je zakoreninjeno v marsikaterem plesnem izobraževanju. Zamenjati je treba stare ideje za nove, boljše ter vsak dan "vsaj malo zaplesati".

Koreografinja, plesalka in učiteljica Marianela Boan s Kube je prispevala poslanico z regije treh Amerik in v njej zapisala, da je ples čudovit protistrup, zdravilo, ki preprečuje razmah človeške norosti. "Vsem razseljenim osebam, beguncem in izgnancem širom po svetu pravim: imate deželo, ki je ves čas z vami in ki vam je nič in nihče ne more vzeti; deželo lastnega telesa," je pozvala umetnica.

Plesalec in koreograf Salia Sanou iz Burkine Faso je v svoji poslanici zapisal, da ne more mimo omembe vseh ljudi, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove in živeti v izgnanstvu. Po njegovih besedah prav vsi, ne glede na barvo kože, izvor, ali kraj bivanja, delimo skupno izhodišče - humanost. In prav to je misel, ki poganja njegov ustvarjalni proces, v katerem prevprašuje tudi meje, teritorije in kulture v razmerju s časom in prostorom. V svojem zapisu je izpostavil sporočilo plesalcem, naj v sebi najdejo moč, pogon in energijo ter "plešejo za življenje".

Svoje misli sta v poslanici zlila še ustanovitelj in umetniški vodja City Contemporary Dance Company ter BeijingDance Willy Tsao s Kitajske in plesalka, koreografinja, učiteljica ter ustanoviteljica Libanonske baletne šole Georgette Gebara.

Številni dogodki po svetu

V sklopu dne se po svetu zvrstijo številni dogodki, eden pa je vendarle osrednji. Po izboru inštituta se bo ta letos zgodil v Gledališču Alicia Alonso v kubanski Havani, nanj pa so vabljeni vsi avtorji mednarodnih poslanic.

V Sloveniji se je po besedah predsednika Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomaža Rodeta glavno praznovanje dne že zgodilo, in sicer 18. aprila v sklopu svečanega baletnega koncerta in podelitve nagrad Lydie Wisiakove s področja baletne umetnosti. Nagrado za življenjsko delo je tedaj prejela nekdanja primabalerina Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Lana Stranič.