Svet 26.4.2018 9:56

Nagrada princese Asturije ameriškemu režiserju Martinu Scorseseju

Madrid, 26. aprila - Ameriški režiser Martin Scorsese je letošnji dobitnik nagrade princese Asturije za umetnost. Režiserju filmov Taksist in Dobri fantje je žirija nagrado namenila za dolgo in raznoliko kariero, s katero je postal "neizpodbitna avtoriteta sodobnega filma". Nagrado mu bodo izročili na slovesnosti oktobra.

Nemčija, Berlin. Režiser Martin Scorsese. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Režiser Martin Scorsese.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Danes 75-letni režiser je "režiral več kot 20 filmov, ki predstavljajo pomemben del filmske zgodovine. Še vedno snema in v svojih filmih mojstrsko kombinira inovacije in klasicizem," utemeljitev nagrade povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dobitnik režijskega oskarja za film Dvojna igra in še številnih drugih nagrad se je lotil tudi "intenzivnega in obsežnega dela pri reševanju, restavriranju in širjenju zgodovinske filmske dediščine po svetu", je dodala žirija.

Scorsese je namreč soustanovitelj Filmske fundacije, neprofitne organizacije, ki je pripomogla k restavriranju več kot 800 filmov, tudi tistih bolj zapostavljenih iz držav, kot sta Indonezija ali Senegal.

Prestižna španska nagrada, ki jo podeljujejo od leta 1980, se je do leta 2014 imenovala nagrada princa Asturije. Vendar se je princ Asturije Felipe de Borbon ob tem, ko je postal španski kralj Felipe VI., odločil, da naziv preda svoji hčerki princesi Leonor.

Nagrade, ki veljajo za nekakšne španske Nobelove nagrade, vsako leto podelijo v osmih kategorijah. Med dosedanjimi dobitniki so tudi ameriški filmar Francis Ford Coppola, ameriški arhitekt Frank Gehry in avstrijski filmski ustvarjalec Michael Haneke.