Svet 29.4.2018 5:00

Ljiljana Keča ob svetovnem dnevu plesa: Kdor odpleše življenje, ostaja večno mlad

Ljubljana, 29. aprila - Po celem svetu na današnji dan slavijo mednarodni dan plesa, ki ga letos spremlja pet močnih sporočil. Nekdanja primabalerina Ljiljana Keča pa je v slovenski poslanici zapisala: "Ples je umetnost v času, ki seže onkraj časa. Gib izgine. Korak odide. Občutek življenja ostane. Plesalec zato ustavlja čas. Kdor odpleše življenje, ostaja večno mlad."

Avstrija, Dunaj. Tradicionalni ples v dunajski operi. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Tradicionalni ples v dunajski operi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, je 29. april, dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727-1810), razglasil za mednarodni dan plesa. Namenjen je praznovanju vseh, ki prepoznavajo vrednost in pomen plesne umetnosti, hkrati pa je namenjen osveščanju vlad, politikov in institucij, ki se pomena plesa za posameznika in družbo ne zavedajo dovolj.

Inštitut letos beleži 70 let delovanja in ob praznovanju dne so tokrat k pisanju poslanice povabili kar pet plesnih ustvarjalcev. Iz Evrope je svoje sporočilo posredoval izraelski koreograf, umetniški vodja plesnega ansambla Batseva Dance Company in stvaritelj gibalnega jezika GAGA Ohad Naharin: "Ples je bivanje v trenutku. Je poslušanje razsežnosti občutkov. Ples pomeni dovoliti, da postane to poslušanje vir za vsa čustva, vse oblike in vsebine. Ne smemo pa pozabiti, od kod prihajamo." Pozval je, da je treba vsak dan "vsaj malo zaplesati".

Koreografinja, plesalka in učiteljica Marianela Boan s Kube pa je prispevala poslanico z regije treh Amerik in v njej zapisala, da je ples čudovit protistrup, zdravilo, ki preprečuje razmah človeške norosti: "Vsem razseljenim osebam, beguncem in izgnancem širom po svetu pravim: imate deželo, ki je ves čas z vami in ki vam je nič in nihče ne more vzeti; deželo lastnega telesa."

Svoje misli so v poslanici zlili še ustanovitelj in umetniški vodja City Contemporary Dance Company ter BeijingDance Willy Tsao s Kitajske, plesalka, koreografinja, učiteljica ter ustanoviteljica Libanonske baletne šole Georgette Gebara ter plesalec in koreograf Salia Sanou iz Burkine Faso.

Vsi mednarodni avtorji poslanic so vabljeni na današnji osrednji dogodek ob dnevu, ki se bo po izboru inštituta zgodil v Gledališču Alicia Alonso v kubanski Havani.

V Sloveniji se je po besedah predsednika Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomaža Rodeta glavno praznovanje dne že zgodilo, in sicer 18. aprila v sklopu svečanega baletnega koncerta in podelitve nagrad Lydie Wisiakove s področja baletne umetnosti.