Intervju 30.4.2018 10:15

Lea Sirk za STA: Na odru najbolj prepriča osebnost

pogovarjala se je Sabina Lavrič

Ljubljana, 30. aprila - Še deset dni loči Leo Sirk od evrovizijskega nastopa v Lizboni, kamor bo z ekipo odpotovala v torek. Pred odhodom je v pogovoru za STA vsem, ki jo bodo spremljali v domovini in na Portugalskem, obljubila, da bo dala vse od sebe. Pravi, da možnosti za zmago nima, stavi pa na iskren in dovršen nastop, ki bo v njenih očeh zmagovalen.

Ljubljana, Kristalna palača. Novinarsko srečanje s predstavnico na tekmovanju za pesem Evrovizije Leo Sirk pred odhodom v Lizbono. Pevka Lea Sirk. Foto: STA

Ljubljana, Kristalna palača.
Novinarsko srečanje s predstavnico na tekmovanju za pesem Evrovizije Leo Sirk pred odhodom v Lizbono.
Pevka Lea Sirk.
Foto: STA

Takoj po zmagi na Emi se je 24. slovenska predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije lotila priprav za nastop na tem glasbenem spektaklu, ki si ga vsako leto ogleda okoli 200 milijonov ljudi. "Zmage niso cilj v mojem življenju, ampak postojanke. Zato sem se že takoj naslednji dan po zmagi na Emi zakopala v delo in se nisem ustavila," je povedala.

Za sabo ima tako dva meseca trdega dela, številne neprespane noči in sklenjene kompromise. Še najmanj naporni so bili v tem času, kot je dejala, nastopi v Tel Avivu, Amsterdamu in Madridu, kjer je v okviru promocijskih dogodkov za evrovizijske izvajalce predstavljala svojo zmagovalno pesem Hvala, ne!

V tem času se je morala odreči številnim drugim projektom. Najbolj glasno pa sicer Hvala, ne! izreka maskam na obrazih ljudi, ki si jih nadenejo, da bi jih drugi vzljubili: "Z maskami na obrazih ljudi, sploh zdaj, ko spoznavam toliko novih ljudi, se še vedno najtežje spopadam. Včasih imam občutek, da osebi ne morem priti blizu, tudi če se ima za najbolj odprto na svetu."

Pesem, s katero potuje na Evrovizijo, ostaja v večini podobna tisti z Eme. Tudi odpela jo bo v slovenščini, zaključila pa, kot je povedala na druženju z novinarji pred odhodom v Lizbono, v portugalščini. Nikoli ni skrivala, da ji je ta jezik izjemno všeč. Nekaj portugalščine se je denimo naučila na enem od obiskov Portugalske, na otoku Faial, kjer je nedavno posnela evrovizijsko razglednico.

Portugalska je nanjo že pred evrovizijsko vročico naredila velik vtis. Poleg tega, da ima rada jezik, obožuje tudi njihovo kulturo in hrano: "Komaj čakam, da se spet vrnem na Portugalsko! Če ne drugega, bom vsaj dobro jedla." Ob tem je poudarila, da so Portugalci, kljub temu, da vedno zamujajo, dobrosrčni ljudje, ki so po temperamentu podobni Italijanom in tudi njej, saj so zelo glasni in nasmejani.

Prizorišče treh evrovizijskih večerov med 8. in 12. majem bo Arena Altice v Lizboni, kamor je 63. tekmovanje za pesem Evrovizije pripeljal lanskoletni zmagovalec Salvador Sobral. Lea Sirk bo oder zavzela na drugem predizboru 10. maja in se v boj za finale podala kot predzadnja. Ob njej bodo nastopile plesalke Karin Putrih, Tajda Kožamelj, Veronika Škrlj in Anja Möderndorfer, kot spremljevalna vokalistka pa Karin Zemljič. Tudi koncept nastopa v večini ostaja enak.

Kaj bo slovenska evrovizijska odprava počela v Lizboni med 1. in 10. majem? "Glede na to, da sem dvakrat že bila na Evroviziji, točno vem, kako vse to poteka. Imamo dve pomembni vaji, pa nastop v Evrovizijski vasi, kjer bom predstavila še dve drugi svoji pesmi, potem bo nastopil zadnji teden priprav, ko bomo v areni tudi po osem ur na dan," je povedala glasbenica, ki je kot spremljevalna vokalistka leta 2014 na Eurosongu spremljala Tinkaro Kovač v Koebenhavnu, dve leti kasneje v Stockholmu pa ManuEllo.

Za zmago se bo potegovalo 43 držav, a Slovenija možnosti zanjo po njenem mnenju nima. Sama stavi na dovršen nastop, ki bo v njenih očeh zmagovalen. Z rezultatom, obleganjem medijev in drugimi nastopajočimi oz. svojo konkurenco se, kot pravi, ne obremenjuje. Konkurenca je sicer kot vsako leto huda, se pa ta izniči v nastopih v živo.

Nekaj evrovizijskih predstavnikov je že uspela spoznati na promocijskih koncertih. Ugotovila je, da so najbolj prepričljivi tisti, ki so sami napisali svoje pesmi, ter da je na odru bolj od pompoznosti in samih pesmi prepričljivejša osebnost. Izpostavila je, da so ji po osebnosti najbolj všeč srbski predstavniki, s katerimi so postali nerazdružljiva klapa. V spomin sta se ji med drugimi vtisnila tudi Nemec in Belgijka.

Glasbenica je priznala, da je evrovizijski svet, ki ga je že dodobra spoznala v preteklih letih, precej poseben. Vsako leta ga namreč preplavijo istospolno usmerjeni in zdi se, kot da gre za njihov zasebni festival. Zares velika oboževalka Eurosonga ni, je pa vsakič navdušena nad evrovizijsko evforijo.

Lea Sirk v Lizbono, kjer bo zanjo močno držala pesti tudi njena družina, odpotuje v torek s svežim videospotom za Hvala, ne! ter prav posebnim izzivom za vse njene sledilce na družbenih omrežjih. Posneti morajo originalen, nenavaden in zanimiv video, v katerem razkrijejo, kako v njihovem narečju ali jezikih, ki jih govorijo, rečejo: "Hvala, ne!" Med vsemi videi bo izbrala tri najboljše, ki jih bo tudi nagradila.