Slovenija 28.4.2018 11:33

Meserko imenovan za v. d. ravnatelja ljubljanske Opere in baleta

Ljubljana, 28. aprila - Po odstopu ravnatelja Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana Petra Sotoška Štularja konec marca je minister za kulturo Tone Peršak imenoval vršilca dolžnosti ravnatelja tega javnega zavoda. To je postal dosedanji koordinator umetniškega programa v Operi Rajko Meserko, poroča današnji Dnevnik.

Ljubljana, SNG Opera in Balet Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana, SNG Opera in Balet Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Meserko je po navedbah časnika nekdanji zborist v Operi, v času ravnateljevanja Mitje Bervarja je postal koordinator umetniškega programa v opernem delu hiše, drugače pa je poznan tudi kot član Slovenskega okteta, župan Šmartnega pri Litiji in član SDS.

Sotošek Štular je Opero zapustil pol leta pred zaključkom petletnega mandata, in sicer v letu, ki ga zaznamuje 100. jubilej ustanovitve ljubljanskega opernega in baletnega ansambla. Za ravnatelja je bil imenovan 15. septembra 2013, pred tem je bil nekaj mesecev tudi vršilec dolžnosti po odhodu predhodnika Bervarja.

V odstopni izjavi je zapisal, da hiše ne zapušča z lahkim srcem, vendar pa so nekatere stvari postale "preveč moteče". Pri tem je navedel "škandalozno ignorantski odnos ministra za kulturo" ter destruktivnost znotraj umetniških korpusov in sindikalnih struktur.

Ministrstvo za kulturo že od lani išče novega kandidata za ta položaj. Kot navaja Dnevnik, bi zaradi bližajočih se parlamentarnih volitev in posledično oblikovanja nove vlade utegnili ponovni razpis za ravnatelja ljubljanske Opere dobiti šele jeseni.