Od blizu 6.5.2018 10:00

Vsi na krov - 43 držav pripravljenih na evrovizijski spektakel

pripravila Sabina Lavrič

Ljubljana/Lizbona, 6. maja - V areni Altice v Lizboni potekajo še zadnje priprave na začetek 63. tekmovanja za pesem Evrovizije. Slovenijo bo v četrtkovem polfinalu kot predzadnja zastopala Lea Sirk s skladbo Hvala, ne! Na tekmovanju, ki ga Portugalska gosti prvič v zgodovini in ga spremlja slogan Vsi na krov!, se bo pomerilo 43 držav, zmagovalec pa bo znan v soboto, 12. maja.

Ljubljana. Slovenska predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije Lea Sirk. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije Lea Sirk.
Foto: STA
Arhiv STA

Ljubljana. Predstavnica Slovenije na Evroviziji 2018 Lea Sirk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predstavnica Slovenije na Evroviziji 2018 Lea Sirk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Arena Altice na severovzhodu Lizbone s kapaciteto 20.000 obiskovalcev bo prizorišče vseh treh evrovizijskih večerov, ki jih po zaslugi Salvadorja Sobrala in pesmi Amor Pelos Dois prvič v zgodovini gosti Portugalska.

Za zmago se bo potegovalo rekordnih 43 držav, toliko jih je nastopilo tudi leta 2008 in 2011. Po letu premora se vrača Rusija, prvič od leta 2011 pa se nobena od držav evrovizijskemu nastopu ni odpovedala.

Favoritinja Izraelka, slovenska predstavnica na repu lestvice

Lea Sirk se bo v boj za finale podala 10. maja kot predzadnja, 17. po vrsti. Na velikem evrovizijskem odru bodo ob njej nastopile še štiri plesalke, Karin Putrih, Tajda Kožamelj, Veronika Škrlj in Anja Möderndorfer, kot spremljevalna vokalistka pa Karin Zemljič.

Svojo prvo evrovizijsko vajo je Lea Sirk v opravi Davida Hojnika, podobni tisti z Eme, že opravila. Razkrila je, kako refren pesmi zveni v portugalščini in kot gre brati na spletnih portalih, je poskrbela tudi za mini šok. Proti koncu skladbe namreč za nekaj sekund zmanjka glasbene podlage, da se zdi, kot da gre za tehnične težave.

Slovenija med komentatorji na spletnih omrežjih, podobno kot leta prej, "slovi" kot ena najbolj podcenjenih držav. Na stavnicah, ki so se v preteklosti izkazale za zelo zanesljive, ji ne kaže najbolje, saj zaseda rep lestvice. Prednjačijo Izrael, Norveška, Francija, Češka in Bolgarija.

Slovenija se bo na drugem predizboru, 10. maja, za eno od desetih vstopnic za sobotni finale potegovala skupaj z Norveško, Romunijo, Srbijo, San Marinom, Dansko, Rusijo, Moldavijo, Nizozemsko, Avstralijo, Gruzijo, Poljsko, Malto, Madžarsko, Latvijo, Švedsko, Črno goro in Ukrajino.

Dva dni prej, 8. maja, se bodo predstavili Azerbajdžan, Islandija, Albanija, Belgija, Češka, Litva, Izrael, Belorusija, Estonija, Bolgarija, Makedonija, Hrvaška, Avstrija, Grčija, Finska, Armenija, Švica, Irska in Ciper.

Vsi na krov!

Dvajset držav, ki bodo zbrale največ točk iz glasovanja in od strokovnih žirij, se bodo pridružile velikim petim, ki imajo že zagotovljeno mesto v finalu - Nemčiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji in Španiji - ter gostiteljici Portugalski.

V drugem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija. V finalu bo nato o zmagovalcu odločilo telefonsko glasovanje in točke petčlanske strokovne žirije iz vseh 43 držav udeleženk. Iz Slovenije bo točke v Lizbono sporočila slovenska evrovizijska predstavnica leta 2011 Maja Keuc.

Gostiteljica letošnje Evrovizije, portugalska nacionalna televizija RTP, se je skupaj z Evropsko radiofuzno zvezo (EBU) odločila za slogan All aboard! ali Vsi na krov!, navdih za grafično podobo, ki združuje kar 12 različnih zgodb, pa so našli v oceanu.

Slogani evrovizijskih izborov so bili v zadnjih letih različni. Na tem največjem glasbenem tekmovanju so že bivali pod enotnim nebom (Istanbul, 2004), čutili ritem (Atene, 2006) in srčni utrip (Düsseldorf, 2011), vsi so bili eno (Malmö, 2013), prižigali so ogenj (Baku, 2012) in gradili mostove (Dunaj, 2015).

Lani, ko so v Kijevu slavili raznolikost, je Slovenijo v prvem polfinalu kot predzadnji zastopal Omar Naber s skladbo On My Way, a se ni uspel prebiti v finale.

Skozi tri večere evrovizijskega tekmovanja bodo popeljale štiri voditeljice, Filomena Cautela, Silvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado, za slovenske gledalce pa bo vse tri televizijske prenose tradicionalno komentiral Andrej Hofer.

Neposredni prenos, ki ga bodo predvajali na TV SLO 2, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D, se bo vsakič pričel ob 21. uri.

Vse evrovizijske skladbe bi preposlušali v 72 urah

Kot je med zanimivi dejstvi izpostavljeno na spletni strani tekmovanja, ki poteka od leta 1956, se je v 63-letni zgodovini nabralo prek 1500 pesmi, za katere bi porabili kar 72 ur, če bi jih poslušali brez premora.

S sedmimi zmagami je Irska najuspešnejša država na Evrosongu. Švedska je zmagala šestkrat, medtem ko imajo Luksemburg, Francija in Velika Britanija pet zmag.

Najbolj impresiven debi je leta 1994 uspel Poljski, ko je Edyta Gorniak zasedla drugo mesto s pesmijo To Nie Ja, veliko zmagoslavje je leta 2007 uspelo tudi Srbiji, ki je prvič nastopila kot samostojna država in zmagala po zaslugi Marije Šerifović in njene balade Molitva.

Kljub temu, da je Evrovizija potekala 62-krat, ima 65 zmagovalcev. Leta 1969 so enako število točk zbrale Velika Britanija, Španija, Nizozemska in Francija. Najuspešnejša evrovizijska zmagovalka je švedska pop skupina Abba, ki je svetovno slavo in prepoznavnost ohranila tudi po razhodu leta 1983.

Od leta 2015 je Evrovizija zapisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najdlje trajajoče vsakoletno televizijsko glasbeno tekmovanje.