Svet 3.5.2018 10:55

Na filmski tržnici v Cannesu štirje slovenski celovečerci

Cannes, 3. maja - V Cannesu bo med 8. in 19. majem potekal 71. filmski festival. Slovenski filmski center (SFC) bo na letošnji ediciji festivala na filmski tržnici (Market Screenings 2018) predstavil štiri slovenske celovečerne filme. Poleg tega se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi že devetič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije.

Francija, Cannes. Filmski festival Cannes. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Filmski festival Cannes.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prvi, ki ga bodo prikazali na filmski tržnici, bo prvenec scenarista in režiserja Darka Štanteta Posledice. Film pripoveduje o 18-letnem Andreju, ki ga zaradi težavnega vedenja pošljejo v vzgojni zavod. Željko, neformalni vodja tamkajšnjih gojencev, odkrije njegovo skrivnost in ga začne izkoriščati. Andrej se mora odločiti, ali bo ostal zvest samemu sebi ali pa se bo pridružil Željku. Film bo na sporedu 11. maja. Producent filma je Temporama.

Drugi film bo Zgodovina ljubezni scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, ki bo na sporedu 13. maja. Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Kot so vsebino povzeli na SFC, Iva med žalovanjem za materjo, ki je umrla v nesreči, odkrije materino skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. To ji omogoči, da ubeži bolečini in se raje prepusti jezi. A ko preboli občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Takrat prevzame nase vso jezo in maščevanje njen brat. Producent filma je produkcijska hiša Monoo.

Tretji slovenski film bo Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča. Dogajanje prvenca je postavljeno v sredino 20. stoletja v Benečijo. Po nepričakovani smrti žene se skopuški mizar sooči z mračno slutnjo, da se mu je življenje odvrtelo v prazno. Naključno srečanje s pobiralko kostanjev, ki se odpravlja s trebuhom za kruhom čez ocean, se razplete v sanjsko pripoved, v kateri realnost dopolnjujejo sanje, spomini in domišljijski prizori. Producent je produkcijska hiša Nosorogi, film bo na ogled 14. maja.

Prikazali pa bodo tudi v letu 2017 najbolj gledan slovenski film Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča, ki je nastal po literarni predlogi Primoža Suhodolčana. Producent filma je Gustav Film. Ker je film že imel mednarodno festivalsko premiero, je sejemska projekcija namenjena izključno tujim kupcem in distributerjem. Zgodbo o mladem in nerodnem fantu po imenu Ranta, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo, bodo v Cannesu prikazali 15. maja.

Kot so sporočili iz SFC, so sicer sejemske projekcije filmov namenjene predvsem festivalskim selektorjem, ki naj bi filmom omogočili čim boljšo mednarodno festivalsko premiero.

Poleg tega se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi že devetič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije, kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.

Slovenski del paviljona bo stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali poslovne stike na področju filma. Poseben dogodek bo 14. maja, ko bo SFC v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, Turizmom Ljubljana in Zavodom AIPA na filmski tržnici predstavil slovenske filmske lokacije in priložnosti, ki jih ponujajo filmski industriji, ter prednosti uveljavljanja ukrepa denarnih povračil.