Na hitro prelistano 5.5.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. maja - Pri založbi Aristej je izšla knjiga Argonavti zahodnega Pacifika avtorja Bronislawa Malinowskega, založba Modrijan je izdala roman Vzporedna ulica Fernanda Valleje. Mladinska knjiga je izdala Knjigo za velike punce avtorice Žive Šorn, založba Miš pa slikanico Gobčko in Hopko Žige X. Gombača in ilustratorke Tanje Komadina.

Ljubljana. Slikanica Žige X Gombača in ilustratorke Tanje Komadina z naslovom Gobčko in Hopko. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Žige X Gombača in ilustratorke Tanje Komadina z naslovom Gobčko in Hopko.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Fernanda Valleje z naslovom Vzporedna ulica. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Fernanda Valleje z naslovom Vzporedna ulica.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga v stripu in besedi Knjiga za velike punce avtorice Žive Šorn. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga v stripu in besedi Knjiga za velike punce avtorice Žive Šorn.
Foto: STA

Ljubljana. Argonavti zahodnega Pacifika avtorja Bronislawa Malinowskega. Foto: STA

Ljubljana.
Argonavti zahodnega Pacifika avtorja Bronislawa Malinowskega.
Foto: STA

ARGONAVTI ZAHODNEGA PACIFIKA - PRIPOVED O PODJETNOSTI IN DOGODIVŠČINAH DOMAČINOV V ARHIPELAGIH MELANEZIJSKE NOVE GVINEJE

Kot je zapisal etnolog Rajko Muršič, si ljudje najtežje predstavljamo, kako je videti svet z očmi drugih. Še težje si zamišljamo, kako bi živeli, če bi se rodili v drugih krajih in drugih časih. Bronislaw Malinowski je pokazal, da je to mogoče. Najprej s šotorom, ki ga raziskovalec postavi sredi vasi, nato z opazovanjem in sodelovanjem v vsakdanjem življenju domačinov in na koncu z opisi celotne dogodivščine.

Malinowski pa je v predgovoru zapisal: Geografsko območje, o katerem govori knjiga, je omejeno na arhipelage ob vzhodni obali Nove Gvineje. Tudi tu je raziskava v glavnem potekala samo na enem območju, to je na Trobriandskih otokih; ti so bili raziskani do potankosti. Na tem arhipelagu sem v okviru treh odprav na Novo Gvinejo živel skupaj približno dve leti in v tem času seveda pridobil temeljno znanje jezika. Delo sem opravljal popolnoma sam in večinoma živel prav v tamkajšnjih vaseh. Zato sem imel stalno pred očmi vsakodnevno življenje domačinov in naključni dramatični dogodki, smrti, prepiri, vaški pretepi, javni in obredni dogodki mi niso mogli uiti.

Malinowski (1884-1942) velja za utemeljitelja britanske socialne antropologije in intenzivnega terenskega dela v drugi skupnosti kot njene razpoznavne veščine. Prevod knjige Argonavti zahodnega Pacifika podpisujejo Nives Sulič Dular, Kaja Kosmač in Nežka Struc.

VZPOREDNA ULICA - ROMAN Z AVTOBIOGRAFSKIM PEČATOM

Vzporedna ulica spada v serijo romanov pisatelja Fernanda Valleja z avtobiografskim pečatom. Ta je očiten, čeprav avtor to zanika. Dogajanje romana je postavljeno v Barcelono, kjer se ostareli pisatelj udeležuje velikega knjižnega sejma, na katerem je njegova domovina Kolumbija častna gostja, so zapisali pri založbi.

Dodali so, da je osupljiva zgodba o zadnjih dneh kolumbijskega pisatelja, ki se prebija skozi labirint svojega spomina, medtem ko se sprehaja po barcelonskih ulicah, pravzaprav izjemno nenavaden roman. Protagonistovo omotično razmišljanje, ko pod vplivom alkohola, nespečnosti in lastnega kapricioznega značaja prehaja med časi in kraji, razgrinja pisano paleto toposov. V tem romanu je avtorju iz vajeti popolnoma ušel poguben sarkazem, pri čemer je prešel iz emocij v cinizem, iz parodije v žalitev in iz psovanja v nežnost ter ustvaril mojstrsko tožbo nad propadom tega sveta. Prevod podpisuje Ferdinand Miklavc.

Vallejo (1942) je v Kolumbiji rojeni pisatelj, filmski ustvarjalec in esejist. Od leta 2007 je mehiški državljan, javno se je odrekel kolumbijskemu državljanstvu.

KNJIGA ZA VELIKE PUNCE - KNJIGA V STRIPU IN BESEDI, V KATERI SE BO NAŠLA MARSIKATERA SODOBNA ŽENSKA

"Ta knjiga je za vse velike punce, ki po svetu hodijo z dvignjeno glavo, ponosne na to, kar so. Knjiga v stripu in besedi, v kateri se bo našla marsikatera sodobna ženska," so zapisali pri založbi.

Živa Šorn je mlada avtorica stripov, ki jih objavlja v različnih revijah, pa tudi sociologinja, žena, mama, pisateljica, podjetnica, strokovnjakinja za marketing, knjigoljubka in strastna zbirateljica stripov Dylan Dog.

GOBČKO IN HOPKO - PRIJAZNA ZGODBA O OČETU IN SINU

Domen ima težave v vrtcu. Bo njegovemu očku s pomočjo dveh posebnih prijateljev uspelo dečka spet spraviti v dobro voljo, so vsebino slikanice povzeli pri založbi. Kot so še zapisali, gre za "prijazno zgodbo o očetu in sinu, v kateri vse težave reši dober pogovor, ki za nameček vsebuje še presenečenje".