Slovenija 5.5.2018 9:03

Pogumni in dobrovoljni fantič z Gorenjske Kekec že 250. na odru SMG

Ljubljana, 5. maja - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo ob 17. uri jubilejna 250. ponovitev predstave Kekec, nastale po motivih znanih pripovedk Josipa Vandota o pogumnem fantiču z Gorenjske. Predstava v režiji in koreografiji Branka Potočana je podnaslovljena kot gibalna premetanka s tekstom in je premiero doživela septembra 2004.

Ljubljana. Slovensko mladinsko gledališče. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovensko mladinsko gledališče.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Besedilo za gibalno premetanko je po Vandotovih motivih napisala Draga Potočnjak, Pehtino besedilo pa Olga Grad. Igralska zasedba se vsa leta uprizarjanj, razen nekaj občasnih vskokov, ni spremenila. Draga Potočnjak uteleša nerodnega Brinclja, zdaj že upokojena članica SMG Olga Grad pa Pehto. Pogumnega in bistrega Kekca igra Dušan Teropšič, plašnega Rožleta Ivan Peternelj, slepo Mojco Romana Šalehar in strašnega Bedanca Matej Recer.

Predstavo si je od premiere do danes ogledalo več kot 67.000 gledalcev in je, kot so zapisali v SMG, otrokom odprla vrata v svet sodobnega plesa in fizičnega gledališča. In da bi jim Kekčevo zgodbo še bolj približala, jo je vpela v zgodbo urbanih mulcev, ki se na dvorišču igrajo svojo najljubšo igro.

Ob številnih gostovanjih po Sloveniji pa tudi na festivalih, kot so mariborski Lent, Junij v Ljubljani, sarajevski MESS, zagrebški Naj, naj, naj festival, kotorski festival gledališča za otroke, Zlata paličica in Pikin festival, pričajo o inovativnosti Kekca v izvedbi SMG tudi priznanja, kot so zlata paličica Branku Potočanu za režijo in koreografijo (2005) ter nagradi 14. kotorskega festivala otroškega gledališča (2006) Olgi Grad za vlogo Pehte in Branku Potočanu za režijo.

"Po vseh teh letih moj Rožle še vedno povzroči obilo smeha in radosti pri otrocih v dvorani. Še vedno divje kričijo, ko se mu Bedanec med hvalisanjem približuje in ga hočejo tako rešiti pred tem, da bi ga ujel. Ta fenomen me vedno znova preseneti in me na nek način vzpodbudi za igro, me spomni na njeno čudežno moč," je o vlogi Rožleta po navedbah SMG povedal Ivan Peternelj, letošnji prejemnik bršljanovega venca, ki ga za umetniške (neigralske) dosežke podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Kekec je po Peterneljevih besedah simbol poguma in dobre volje. Gledalec se s Kekcem, ki je že skorajda slovenski mitološki junak, lahko zlahka poistoveti. Prihaja iz preprostega okolja, je pogumen, predrzen in pravičen fant, ki v eni roki nosi sonce, v drugi pa zlati smeh.

Lik, ki se dobro vtisne v spomin, je tudi Brincelj, ki pa na odru SMG ne spregovori niti besede, a je zato po besedah Drage Potočnjak še bolj skrivnosten. Brinclja je sicer opisala kot čutečega in prijaznega človeka, ki rad priskoči na pomoč. "In tak bo tudi ostal. Celo če bi mu kdo kaj hudega storil, ne bo postal maščevalen in ne bo nikogar sovražil. Je človeški v najlepšem pomenu besede," je še dejala.