Slovenija 4.5.2018 9:13

Na Kongresnem trgu koncert zbora Turecki in zasedbe Soprano

Ljubljana, 4. maja - Na Kongresnem trgu bo drevi ob 19. uri koncert mednarodno priznanega pevskega zbora Turecki in ženske zasedbe Soprano z naslovom Unity Songs. Program, ki ga je pripravil vodja in ustanovitelj zbora Mihail Turecki, združuje pesmi o miru, ljubezni in junaštvu.

Ljubljana. Kongresni trg v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pevski zbor Turecki sestavlja deset solistov, pevcev z edinstvenimi glasovi v razponu štirih oktav in pol, ki jih odlikuje izjemna energija. Nastal je v okviru moskovske sinagoge in s programom judovske liturgične in ljudske glasne leta 1990 debitiral v domači sinagogi ter nato v Talinu in Kaliningradu.

Pozneje je repertoar razširil na operno, duhovno, ljudsko, jazz in pop glasbo z različnimi nacionalnimi predznaki. Ustanovitelj in vodja zbora Mihail Turecki je tudi sam vokalist, tenorist, poleg tega je tudi dirigent, producent in šovmen, ki je doma dobil naziv ljudskega umetnika Rusije.

Zbor, ki ima v svojem repertoarju 1000 glasbenih točk, je v Rusiji izvedel že več kot 5000 koncertov. Nastopil je tudi na drugih razprodanih koncertnih prizoriščih po ZDA, Evropi in Aziji.

Zasedba Soprano je nastala kot ženski protipol moškemu zboru. Vsaka pevka ima svoj stil petja, od akademskega do folk, pop in jazzovskega. Zbor prav tako gostuje po svetu, doma pa nastopa denimo tudi ob množičnih športnih prireditvah, kot so dirke formule ena, tekme nogometne reprezentance ali turnir v hokeju.

Obe zasedbi sta trenutno na turneji po osmih državah, ki so jo pripravili ob 73. obletnici konca druge svetovne vojne. Začela se je v četrtek v Parizu, po nocojšnjem koncertu v Ljubljani pa se bo nadaljevala na Dunaju, v Berlinu, Minsku, Moskvi, Tel Avivu in New Yorku, kjer bosta dva koncerta.