Slovenija 4.5.2018 14:52

V Cerkljanskem muzeju razstava o 40-letni glasbeni poti Zlatka Kaučiča

Cerkno, 4. maja - V Cerkljanskem muzeju bodo zvečer odprli razstavo ob 40-letnici ustvarjanja bobnarja, tolkalca in nagrajenca Prešernovega sklada Zlatka Kaučiča. Združuje fotografije, plakate, članke, recenzije, druge dokumente in diskografske izdaje, nekatera Kaučičeva glasbila in artefakte. Razstava Zlatko Kaučič: Mnogoterost ritma bo na ogled do 27. maja.

Ljubljana, Cankarjev dom. Glasbenik Zlatko Kaučič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Glasbenik Zlatko Kaučič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Odprtju razstave bo sledil koncert zasedbe mladih neuveljavljenih glasbenikov, ki izhajajo iz Kaučičeve glasbene šole. Na koncertu v muzeju bodo nastopili Gal Furlan (bobni, tolkala), Matjaž Bajc (kontrabas) in Jure Boršič (altovski saksofon).

Razstava je nastala v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija in bo na ogled v času 23. festivala Jazz Cerkno, ki bo potekal med 17. in 19. majem. Festival je Kaučič pomembno sooblikoval, saj na njem nastopa od samih začetkov in je tam praviloma predstavljal premierne projekte ali nove zasedbe.

Festival 18. maja pripravlja novinarsko konferenco in javno vodstvo po razstavi. Isti dan se bo Kaučič predstavil tudi na glavnem festivalskem odru, kjer bo muziciral v mednarodnem kvartetu Parker / Fernandez / Leandre / Kaučič. Tako kot Kaučič so tudi Evan Parker, Joelle Leandre in Agusti Fernandez že nastopili na festivalu, a nikoli skupaj.

Triindvajseta izdaja festivala bo sicer ponudila deset koncertov. Ob omenjenem kvartetu, v katerem bo muziciral Kaučič, bodo med drugim nastopile tudi zasedbe Igor Lumpert & Innertextures, Cene Resnik Free Stellar Trio, ki se ji bo pridružil ameriški trobentač Rob Mazurek, Orchester 33 1/3 in Franz Kafka Ensemble.

Koncerte bodo pospremile fotografska delavnica Jazzy-ga!, kulinarična delavnica Divja hrana v času jazza, zvočna delavnica Cerkljanski zvočni safari, glasbeno-zvočna delavnica za otroke o gongih in pojočih skledah, delavnica za mlade glasbenike ter okrogla miza Nove muske o participaciji v godbah.