Svet 7.5.2018 5:00

Na festivalu v Bayreuthu po več kot sto letih spet svetovna praizvedba

Bayreuth, 7. maja - Prvič po letu 1882, ko je festival v Bayreuthu premierno uprizoril opero Parsifal Richarda Wagnerja, bo ta svetovno znana poletna prireditev letos predstavila novo delo. To bo opera Der Verschwundene Hochzeiter (Izgubljeni ženin) avstrijskega skladatelja Klausa Langa, ki jo bodo uprizorili v spremljevalnem programu.

Nemčija, Bayreuth. Festival Richarda Wagnerja, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Festival Richarda Wagnerja, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

V okviru spremljevalnega programa je sicer ne bodo uprizorili v Festivalni hiši, temveč v historični kinodvorani v središču mesta. S tem festival po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razširja svoj umetniški spekter, saj ni bil zasnovan za ohranjanje obstoječega, temveč v smislu iskanja novega.

Nova opera avstrijskega komponista temelji na stari avstrijski pripovedki: neznanec povabi na poroko ženina, da bi užival in praznoval, vendar le toliko časa, dokler igra glasba. Ženin ne zdrži, a ko se vrne, ugotovi, da so od njegovega odhoda minila tri stoletja. Opero režira Paul Esterhazy, sodeluje tudi videoumetnik Friedrich Zorn. Praizvedbo v Bayreuthu načrtujejo dan pred odprtjem festivala, 24. julija.

Program festivala se osredotoča na zadnjih deset oper Richarda Wagnerja (1813-1883). Glasbo drugih skladateljev v Festivalni hiši na Zelenem griču zazveni le redko. Nazadnje je bilo tako lani v spomin na 100. rojstni dan nekdanjega vodje festivala Wielanda Wagnerja, ko so poleg Wagnerjeve glasbe zazveneli tudi odlomki iz del Giuseppeja Verdija in Albana Berga.