Svet 8.5.2018 5:00

Bojni voz faraona Tutankamona prepeljali v Veliki egiptovski muzej

Kairo, 8. maja - V Veliki egiptovski muzej, ki ga gradijo na platoju, dva kilometra oddaljenem od piramid v Gizi, so v soboto prepeljali bojni voz faraona Tutankamona.

Egipt, Kairo. Zlata maska egipčanskega faraona Tutankamona. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Zlata maska egipčanskega faraona Tutankamona.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prevoz so iz Nacionalnega vojaškega muzeja v Kairu po pisanju nemške tiskovne agencije dpa opravili ob odprtju dvodnevne mednarodne konference v novem muzeju, posvečene faraonu Tutankamonu.

Kot še piše dpa, je sicer le teden dni pred odprtjem konference na gradbišču Velikega egiptovskega muzeja izbruhnil požar. Oblasti so pozneje sporočile, da ogenj ni povzročil škode na muzeju.

Egiptovski minister za umetnine starega veka Khaled Al Anani pa je na konferenci povedal, da je novi muzej dokončan že več kot 70-odstotno, poleg tega so vanj že prepeljali 43.257 artefaktov, tudi 4549 kosov iz 5000 kosov obsegajoče Tutankamonove zbirke.

Bojni voz, ki so ga prepeljali v novi muzej, je eden od šestih, ki jih je leta 1922 v Tutankamonovi grobnici v Dolini kraljev odkril britanski arheolog Howard Carter. Kot je še povedal minister, bodo ob delnem odprtju muzeja predvidoma konec leta razstavili vseh šest vozov.