Svet 8.5.2018 5:00

V evrovizijski Lizboni prvi polfinale za veliki sobotni večer

Lizbona, 8. maja - V areni Altice v Lizboni bo nocoj prvi predizbor za 63. tekmovanje za pesem Evrovizije. Za deset mest v sobotnem finalu se bodo potegovali predstavniki Azerbajdžana, Islandije, Albanije, Belgije, Češke, Litve, Izraela, Belorusije, Estonije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Avstrije, Grčije, Finske, Armenije, Švice, Irske in Cipra.

Ljubljana. Slovenska predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije 2018 Lea Sirk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije 2018 Lea Sirk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Neposredni prenos bo od 21. ure dalje na drugem programu TV Slovenija, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D.

V drugem polfinalnem izboru, ki bo v četrtek, si bo deset mest v finalu skušalo zagotoviti 18 držav. Med njimi bo slovenska predstavnica Lea Sirk, ki bo s pesmijo Hvala, ne! na oder stopila kot predzadnja.

Slovenija se bo za finale potegovala skupaj z Norveško, Romunijo, Srbijo, San Marinom, Dansko, Rusijo, Moldavijo, Nizozemsko, Avstralijo, Gruzijo, Poljsko, Malto, Madžarsko, Latvijo, Švedsko, Črno goro in Ukrajino.

O tem, katerih deset držav iz obeh predizborov se bo uvrstilo v finale, bodo v razmerju 50:50 odločili telefonski glasovi in nacionalne strokovne žirije.

Poleg 20 skladb iz obeh predizborov bo v sobotnem finalu mogoče slišati še predstavnike šestih držav, ki so se vanj uvrstili neposredno: Portugalske kot letošnje gostiteljice ter Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije, ki največ prispevajo v proračun Evropske radiodifuzne zveze.

Na stavnicah, ki so se v preteklosti izkazale za zelo zanesljive, prednjačijo Izrael, Estonija, Norveška, Francija, Češka in Bolgarija. Lea Sirk zaseda rep lestvice.